Domowy kisiel
Przysmak dla małych i dużych zwłaszcza gdy za oknem zimno. Taki domowy kisiel to prawdziwy rarytas a zatopione w nim owoce to dodatkowa atrakcja. Taka mała rzecz a cieszy. I o to chodzi w kuchni. Domowy kisiel przygotujecie w kilka minut-to idealna propozycja na domowy, zdrowy deser.
Bazą domowego kisielu jest domowy sok. Ja co roku robię soki z malin i wiśni. W zamrażalniku mam tez zapas mrożonych owoców. Czyli dwa podstawowe składniki kisielu mam zawsze pod ręką.
Domowy kisiel robię gdy tylko najdzie nas ochota na coś owocowego i rozgrzewającego.
Przepis na domowy kisiel
Z podanych proporcji otrzymacie około 3 porcji domowego kisielu. W zależności od tego jak Wasz sok jest słodki kisiel będzie wymagał dosłodzenia lub nie. Ja zazwyczaj go nie dosładzam.
Składniki:
- 1/2 szklanki domowego soku,
- 1 1/2 szklanki wody,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- garść mrożonych owoców,
- garść rodzynek,
- opcjonalnie cukier do smaku,
Przygotowanie:
Sok wraz z jedną szklanką wody zagotowujemy. Do reszty wody dodajemy mąkę i mieszamy tak by nie było grudek.
Do gotującej się wody dodajemy naszą mieszankę wody z mąką. Całość dokładnie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Na sam koniec dodajemy rodzynki i mrożone owoce.
Ponownie mieszamy i gdy kilka razy kisiel "pyrknie" zdejmujemy go z ognia i przelewamy do miseczek. Gotowe.
Smacznego!
Ooo, właśnie idę robić, ale taki gotowy, bo niestety nie mam soku ;(
OdpowiedzUsuńMoże następnym razem zrobisz swój własny...Smacznego!
UsuńDawno nie robiłam, a przecież to taki smaczny deser, tym bardziej, że może pochwalić się różnorodnością smaków, łatwo się go robi. :)
OdpowiedzUsuńDokładnie i super rozgrzewa:)
Usuńu mnie na razie furorę robi domowy budyń, kisielu jeszcze nie robiłam ;-)
OdpowiedzUsuńKisiel i budyń u nas ex aequo na podium. Pozdrawiam!
UsuńUwielbiam kisiel, chętnie sobie sama zrobię :) Wiadomo swojskie najlepsze :)
OdpowiedzUsuńWiadomo:)
UsuńDość często robimy domowy kisiel, bardzo smakuje nam wiśniowy lub poziomkowy.
OdpowiedzUsuńU nas też wiśniowy a na drugim miejscu malinowy:)
UsuńJa kisiel uwielbiam od dziecka. Przyznam szczerze, że taki domowy robiłam raz...
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że nie ostatni. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPrzypomniały mi się czasy kiedy moja babcia robiła taki kisiel.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wywołałam miłe wspomnienia. Pozdrawiam!
Usuń