Szybkie fit ciasto
Nie wiem jak u Was ale u nas ciasto na weekend musi być a i w tygodniu miło jest zaserwować coś pysznego w towarzystwie kawy. W życiu trzeba robić sobie małe przyjemności a ja zdecydowanie wyznaję zasadę "przez żołądek do serca" . I tak też wymyślam co chwilę nowy deser i robię go dla swojej rodzinki.
Za każdym razem gdy szykuję jakąś słodką niespodziankę zwracam uwagę na odpowiedni dobór składników i zdrowe proporcje. Chcę zaproponować najbliższym zdrowy deser, który będzie smaczny i korzystny dla ich zdrowia:)
Przygotowując domowy deser rezygnuję z mąki pszennej i półproduktów. Staram się jak najwięcej produktów zrobić sama. Dzięki temu mam gwarancję pysznego smaku i wartościowego składu moich dań. A gdy widzę jak synek nie może już się doczekać na domowy deserek i z apetytem go zajada to dla mnie największy komplement i motor do działania.
Dzisiaj zapraszam Was na Ciasto fit z budyniem. Będzie owocowo i lekko. Nie za słodko ale w sam raz. Proponowane przeze mnie ciasto przygotujecie bez pieczenia ale przyda się lodówka.
Przepis na pomarańczowe ciasto z budyniem
Podane proporcję są na ciasto o średnicy ok. 27 cm. Jeżeli użyjecie mniejszej tortownicy to Wasze ciasto będzie wyższe. Mąkę kokosową otrzymuję po zmieleniu wiórek kokosowych. Do ciasta możecie użyć dowolnych owoców świeżych lub z puszki w podanej przeze mnie ilości lub zgodnie z Waszymi preferencjami.
Składniki:
Spód:
- 200 gram daktyli,
- 100 gram płatków owsianych,
- 100 gram mąki kokosowej,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
Masa budyniowa:
- 750 ml soku pomarańczowego,
- 2 budynie waniliowe,
- ok. 500 gram brzoskwiń,
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania spodu ciasta. Daktyle zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy tak na pół godziny. Po tym czasie odcedzamy wodę a daktyle blendujemy. Dodajemy mąkę kokosową, płatki owsiane i olej. Całość razem mieszamy. Tak powstałą masę rozsmarowujemy na dnie foremki i wkładamy do lodówki.
Około 600 ml soku pomarańczowego zagotowujemy w garnku a w reszcie soku rozpuszczamy dwa budynie. Wlewamy je do gotującego się soku i mieszamy by nie powstały grudki. Po paru minutach gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy go z ognia.
Na schłodzony spód ciasta wykładamy najpierw pokrojone w kostkę brzoskwinie- kilka zostawiam na dekorację ciasta. Następnie na ciasto wykładamy ciepły budyń, wyrównujemy jego poziom w foremce, ozdabiamy kawałkami brzoskwini i wkładamy całość do lodówki. Gdy ciasto się schłodzi będzie gotowe do jedzenia.
Smacznego!
Lubię różne propozycje ciast, więc będę miała też ją na uwadze.
OdpowiedzUsuńTeraz już wiem, co upiekę w weekend :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMyślę, że to bardzo fajna alternatywa, gdy ma się ochotę na coś słodkiego.
OdpowiedzUsuńI przede wszystkim zdrowa:)
UsuńJeszcze nie miałam okazji kosztować takiego ciasta, zatem chętnie wykorzystam przepis. :)
OdpowiedzUsuńPolecam;)
UsuńCiekawy przepis! Ja dzisiaj robię tartę z mascarpone i truskawkami - ten przepis wypróbuję następnym razem,mniam 😋
OdpowiedzUsuńSuper. Smacznego!
UsuńCiekawy przepis! Ja dzisiaj robię tartę z mascarpone i truskawkami - ten przepis wypróbuję następnym razem,mniam 😋
OdpowiedzUsuńLubię fit i szybkie wypieki też - to ciasto jest zdecydowanie dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńLubię fit i szybkie wypieki też - to ciasto jest zdecydowanie dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze znalazłaś na moim blogu cos dla siebie!
UsuńCiasto dla mnie!
OdpowiedzUsuńI dla mnie;)
UsuńPropozycja idealna dla mnie i rodziny, może zrobimy w któryś weekend.
OdpowiedzUsuń