Biszkopciki z makiem
Nie wiem jak Wam ale mi takie ciasteczka kojarzą się z dzieciństwem. Chciałam Was więc dzięki temu przepisowi zabrać w sentymentalną podróż do czasów beztroski i pysznych smaków.
Ciasteczka biszkoptowe z makiem są leciutkie i puszyste. W sam raz na raz. To dwa małe biszkopciki przełożone domową konfiturą. Pięknie pachną wanilią i wprost rozpływają się w ustach.
Odkąd zakupiłam duży, szklany słój na ciasteczka, co chwila lądują w nim małe smakołyki. Gdy nadchodzi czas deserku sięgamy po nasze ulubione smaki. Tym razem szklany słój wypełnił się ciasteczkami biszkoptowymi z makiem.
Przepis na ciasteczka biszkoptowe z makiem
Z podanych proporcji otrzymałam 25 podwójnych ciasteczek. Użyłam mąki orkiszowej jasnej i cukru trzcinowego- tak dla zdrowia i zgodnie z moimi upodobaniami:) Ciasteczka przełożyłam domowym dżemem z czerwonej porzeczki. Dobra będzie także marmolada lub inny dżem o zwartej konsystencji.
Składniki:
- 3 jajka,
- 90gram mąki,
- 60 gram cukru,
- kilka kropel aromatu waniliowego,
- szczypta soli,
- 2 łyżki maku,
- 1/2 małego słoiczka marmolady lub dżemu,
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru. Do ubitego białka z cukrem dodajemy po jednym żółtko cały czas ubijając ale tym razem na minimalnych obrotach. Teraz pora na przesianą mąkę i kilka kropel aromatu. Wszystko łączymy za pomocą łyżki, delikatnie mieszając powstałe ciasto tak by mąka dobrze połączyła się z pianą.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia małe krążki o średnicy około 5 cm. Ciastka posypujemy makiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 10 minut.
Gdy ciasteczka wystygną przekładamy je marmoladą i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
Bardzo lubię biszkopciki, więc propozycja z makiem bardzo mnie przekonuje.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i życzę smacznego:)
Usuń