Gofry owsiane
Gofry bardzo często występują w naszym śniadaniowym menu. Wtedy jest uczta, każdy daje na swojego gofra to na co ma ochotę: owoce, domowe dżemy, czasem bita śmietana, płatki migdałowe, kokos, zdrowe sosy i syropy. Możliwości są ogromne a za każdym razem jest smacznie i kolorowo.
Mam dwa sprawdzone przepisy na gofry. Jedne na bazie kaszy jaglanej i drugie szpinakowe z mango. Dzisiaj do tej listy dołączają gofry owsiane- najbardziej zbliżone do tradycyjnych gofrów ale dużo zdrowsze i smaczniejsze:)
Przepis na gofry owsiane
Mąkę do tego przepisu otrzymuję poprzez zmielenie płatków owsianych. Co do mleka - często przygotuję je sama, zazwyczaj robię domowe mleko kokosowe.
Składniki:
- niepełne 2 szklanki mąki owsianej,
- 1 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki oleju nierafinowanego lub stopionego masła,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- kilka kropel aromatu waniliowego,
- szczypta soli,
Przygotowanie:
W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki za pomocą miksera. Gdy wszystkie składniki się połączą ciasto na gofry odstawiamy na około 10 minut.
Rozgrzewamy gofrownicę i nakładamy ciasto. Gofry piekę 5 minut a następnie wykładam je na metalową kratkę.
Podaje z różnymi dodatkami zgodnie z preferencjami rodzinki.
Smacznego!
Owsianych nigdy nie robiłam, ale mamy w domu nawet maszynę do gofrów.
OdpowiedzUsuńNo to do gofrów:)
UsuńGofry owsiane na pewno są bardzo smaczne, dziękuję za polecenie przepisu.
OdpowiedzUsuńProszę bardzo!
UsuńPrzepis wydaje się prosty, a same gofry wyglądają na smaczne. Bardzo dawno nie jadłam, a w takiej wersji z przyjemnością bym skosztowała.
OdpowiedzUsuńU nas to potrawa która pojawia się dość często. Spróbuj koniecznie!
UsuńNigdy nie robiłam takiej owsianej wersji, więc tym bardziej jestem ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuńTo tylko pozostaje je zrobić. Pozdrawiam!
UsuńPrzepis chętnie wykorzystam, gdyż bardzo lubimy kosztować wszelkie odmiany gofrów, zwłaszcza, kiedy jest bezpośredni dostęp do świeżych owoców. :)
OdpowiedzUsuńO tak. Gofry i owoce to dobre połączenie:)
UsuńLubię gofry pod każdą postacią. Szczególnie z owocami i zjem z każdego rodzaju mąki :D Kinga
OdpowiedzUsuńGofry takie są ...skuszą każdego. Ja jednak proponuję je w zdrowszej odsłonie żeby można je jeść tak często jak przyjdzie nam na nie ochota:)
UsuńNie robiłam jeszcze nigdy nic z mąki owsianej. Nawet nie miałam okazji posmakować czegoś z tej marki. Hm... Chyba muszę kupić o spróbować zmienić naleśniki z niej.
OdpowiedzUsuńHmmm no to najwyższa pora to zmienić- będzie smacznie i zdrowo:)
UsuńMoże w przyszłości skuszę się na te gofry. Na pewno jest się czym zachwycić.
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do wypróbowania przepisu na gofry owsiane:)
Usuń