Czekoladowy sernik na zimno
Widząc zamiłowanie mojego męża do czekolady postanowiłam zrobić dla niego sernik w trzech odsłonach- wykonałam trzy warstwy a każda z nich nawiązywała do innego rodzaju czekolady- gorzkiej, mlecznej i białej. Całości dopełniały chrupiący spód oraz polewa. Ciasto wyszło bardzo efektowne i smaczne. Delikatne jak chmurka, nie za słodkie, puszyste i lekkie. Rozpływało się w ustach.
Wykonanie takiego torcika jest pracochłonne ale smak Wam to wynagrodzi. Zaskoczycie swoich gości podając im czekoladowy sernik na zimno.
Przepis na sernik na zimno
Składniki:
Spód:
- opakowanie ciasteczek lub herbatników- u mnie owsiane ok. 200 gram,
- 50 gram masła
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka kakao,
Warstwy serowe:
- 1 kg sera z wiaderka,
- 200 gram cukru pudru,
- 3 czekolady po 100 gram: gorzka, mleczna i biała,
- opakowanie żelatyny w proszku ( u mnie było to 5 łyżek),
- 400 ml śmietany 30%,
Polewa:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady ,
- 50 ml śmietany 30%,
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania spodu. Masło topimy i zostawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka kruszymy- ja użyłam w tym celu Thermomixa. Wystarczyło kilka sekund na średnich obrotach. Do pokruszonych ciastek dodajemy roztopione masło, miód oraz kakao. Całość mieszamy i przekładamy do foremki, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Wyrównujemy spód i lekko ugniatamy tak by powstała jednolita warstwa. Odkładamy do lodówki na czas przygotowania warstw serowych.
Ser dzielimy na 3 równe części- upewnijcie się, że nie ma grudek i jest jednolity.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej w trzech osobnych miseczkach. Nad garnkiem z gotującą się wodą umieszczamy miseczkę tak by nie dotykała wody i wkładamy do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie odkładamy do wystudzenia.
Przestudzone czekolady dodajemy do poszczególnych porcji sera i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Następnie do każdej z mas dodajemy cukier puder. Do masy serowej z białą i mleczną czekoladą po 50 gram a 100 gram do masy z gorzką czekoladą.
Teraz pora na przygotowanie żelatyny. Rozpuszczamy ją w zimnej wodzie ( niecałe pół szklanki). Żelatyna wsiąknie wodę i stwardnieje dlatego należy ją teraz podgrzać w garnku do uzyskania płynnej konsystencji bez zagotowania. Płynną żelatynę dzielimy na 3 porcje, do każdej z nich dodajemy po 2 łyżki masy serowej i szybko mieszamy by nie powstały grudki. Następnie wlewamy kolejno żelatynę do misek z poszczególnymi rodzajami mas. Robimy to stopniowo. Najpierw masa z gorzkiej czekolady- po dodaniu żelatyny miksujemy masę by nie było grudek. Teraz pozostało jedynie dodać bitą śmietanę do każdej z mas.
400 ml śmietany 30 % ubijamy z łyżką cukru pudru a następnie dzielimy ją na 3 równe części - po jednej do każdej z czekoladowo-serowych mas. Teraz mieszamy każdą z mas i wykładamy na wcześniej przygotowany spód, wyrównujemy i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowywania kolejnej warstwy. Teraz pora na warstwę z mlecznej czekolady, którą przygotowujemy analogicznie jak wcześniejszą warstwę. Gotową masę z mlecznej czekolady wykładamy na torcik, dajemy do schłodzenia i przygotowujemy masę z białej czekolady. Po wyłożeniu 3 warstw czekoladowych torcik przekładamy do lodówki.
Ostatnim punktem jest przygotowanie polewy. W garnuszku topimy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę z dodatkiem łyżki masła. Gdy czekolada się rozpuści ściągamy ją z ognia i dodajemy do niej śmietankę. Całość mieszamy rózgą. Jeżeli polewa wyjdzie zbyt gęsta możecie dodać więcej śmietanki. Przed wyłożeniem polewy wyjmujemy chwilkę wcześniej torcik z lodówki. Gotową polewę wylewamy na torcik. Teraz pozostaje już tylko schłodzić całość w lodówce. Smacznego!
Uwielbiam wszystko co jest z czekoladą, więc ta propozycja sernika na zimno na pewno mi zasmakuje.
OdpowiedzUsuńNa pewno!
UsuńMniam, prezentuje się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny:)
UsuńMniam, prezentuje się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMniam, prezentuje się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMniam, prezentuje się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńO
OdpowiedzUsuńSernik na zimno i jeszcze z czekoladą. Poproszę wielki kawałek!
OdpowiedzUsuńWszyscy tak zareagowali u mnie w domu gdy go podałam:)
UsuńAle to smacznie wyglada. Dodaje do ulubionych :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuper! Pozdrawiam:)
UsuńI te wiśnie - jak dla mnie czekolada i wiśnie to super duet (zarówno jeśli chodzi o walory estetyczne jak i zapachowo-smakowe). Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMamy podobne smaki:)
Usuńuwielbiam ciasta czekoladowe i wszystko co czekoladowe :D napewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńCieszę się. Pozdrawiam!
Usuń