Proziaki

 
przepis na proziaki


Proziaki 


Proziaki to mój pyszny plan B gdy zachce nam się pieczywa. Nie jadamy go codziennie ale do niektórych potraw, aż się chce ugryźć coś treściwego:) Proziaki świetnie pasują jako dodatek do sałatek, można je także użyć do zrobienia hamburgerów zamieniając nimi tradycyjne bułki. Świeżutkie i jeszcze ciepłe proziaki pysznie smakują z masłem czosnkowym. Mniam!

Najlepsze w proziakach oprócz ich cudownego smaku jest szybkość ich przygotowania. Pół godzinki i proziaki gotowe. Także możecie wykonać je gdy tylko przyjdzie Wam ochota.



Przepis na proziaki


Z podanych proporcji powstanie około 8-10 proziaków. Tradycyjnie proziaki robi się z mąki pszennej ale ja oczywiście musiałam tutaj troszkę pomieszać i zrobiłam proziaki z mąki orkiszowej. Mam za sobą już proziaki żytnie i też je bardzo polecam- może nie wyrastają tak bardzo jak pszenne ale to na pewno zdrowsza alternatywa.

Składniki:


- 250 gram mąki orkiszowej jasnej,
- 125 ml kefiru,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/3 łyżeczki cukru,
- 1/3 łyżeczki soli, 


Przygotowanie:


Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Rozwałkowujemy je na grubość około 1 cm i wykrawamy okrągłe kształty- możecie w tym celu użyć szklanki lub ringu kucharskiego. 

Wykrojone kółka przykrywamy ścierką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie proziaki smażymy na rozgrzanej patelni na małym ogniu. Przewracamy je kilka razy do momentu, aż się zarumienią. 

Prawda, że są szybkie i łatwe w przygotowaniu? 

Smacznego!


domowe pieczywo





8 komentarzy:

  1. Wyglądają apetycznie :) A nazwa urocza!

    OdpowiedzUsuń
  2. Już ileś razy zbierałam się w sobie, żeby je zrobić. Ale ja w kuchni zawsze znajdę wymówkę, by czegoś nie robić. :D W każdym razie mam nadzieję, że kiedyś ich w końcu spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy o nich nie słyszałam! Dodaję do zakładek i może w weekend uda mi się wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że znajdziesz czas na ich przygotowanie;)

      Usuń
  4. Nigdy nie robiłam, więc chętnie skuszę się na ten wypiek.

    OdpowiedzUsuń