Awokado z jajkiem z piekarnika
Moja przygoda z awokado ma swoje wzloty i upadki. Są dania z jego udziałem, które uwielbiamy w domu i takie, które nie należą do naszych faworytów. Do moich ulubionych należą pasta z awokado oraz koktajl z awokado. Ale jakoś cały czas nie mogę się przekonać do guacamole. Ostatnio nasze podniebienia skradło pieczone awokado z jajkiem. Po prostu rozpływa się w ustach. Jest miękkie
i aromatyczne a w połączeniu z płynnym żółtkiem to poezja smaku.
i aromatyczne a w połączeniu z płynnym żółtkiem to poezja smaku.
Awokado z piekarnika to idealna propozycja gdy przyjmujecie gości. To bardzo pyszna i elegancka przystawka. Zdrowe i sycące danie, do którego często się wraca.
Przepis na awokado zapiekane z jajkiem
Przepis na to danie jest prosty i szybki, czyli taki jaki lubimy najbardziej. A w efekcie otrzymujemy coś niesamowitego. Już mi ślinka cieknie.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado,
- 2 małe jajka,
- sól i pieprz do smaku,
Przygotowanie:
Awokado myjemy i przekrawamy wzdłuż. Wyjmujemy pestkę a w powstałe wgłębienie wkładamy surowe jajko- tyle ile się go zmieści ale pamiętajcie, że żółtko jest w tym przypadku najważniejsze. Posypujemy całość świeżo zmieloną solą i pieprzem a następnie przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Białko powinno się ściąć a żółtko pozostać płynne. Ja podałam to danie ze świeżym pomidorem, sproszkowanym jarmużem, który piekł się w piekarniku razem z awokado oraz pieczywem.
Smacznego!
Narobiłaś mi sporego apetytu na awokado. Chętnie wypróbuje powyższy przepis.
OdpowiedzUsuńWarto. Polecam:)
Usuń