Domowe czekoladki
Jak się do czegoś zapalę to wchodzę w to na 200 %. W mojej kulinarnej przygodzie postanowiłam zrobić domowe czekoladki. Nakupiłam oczywiście mnóstwo silikonowych foremek dających możliwość wykonania czekoladek w różnych kształtach i do dzieła. Swoja drogą takie foremki są bardzo uniwersalne- robię w nich oprócz czekoladek także chałwę i inne małe słodkie przekąski.
Przyznaję się bez bicia, że lubimy czekoladę. Mała jej kostka potrafi dodać nam energii i sił do dalszego działania. Najbezpieczniejsza wg mnie jest gorzka czekolada. Niestety smakowe jej odpowiedniki są już nafaszerowane różnymi, niekoniecznie zdrowymi dodatkami. Dlatego postanowiłam zrobić domowe czekoladki na bazie gorzkiej czekolady ale ze słodką, naturalną niespodzianką w środku.
Możliwości wykonania takich czekoladek są nieograniczone. Dodajecie do środka to co lubicie. Ja narazie skupiłam się na dwóch dodatkach- robiąc ukłon w stronę męża zrobiłam domowe czekoladki z wisienkami a odpowiadając na gusta synka domowe pralinki nadziałam masłem orzechowym. Obydwie wersje przypadły nam do gustu i myślę, że na tych dwóch opcjach się nie skończy.
Przepis na domowe pralinki
Z podanych proporcji otrzymacie około 15 czekoladek. Przygotujcie foremki, potrzebne składniki i do dzieła.
Składniki:
- 100 gram czekolady gorzkiej z dużą zawartością kakao,
- 50 ml mleczka kokosowego,
- nadzienie: u mnie domowe wisienki w syropie i domowe masło orzechowe,
Przygotowanie:
Przygotowujemy kąpiel wodną. W małym garnku zagotowuję wodę, na garnek zakładam miskę stalową lub ceramiczną tak by nie dotykała gotującej się wody a jedynie ogrzewała się pod wpływem pary. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miskę z roztopioną czekoladą ściągamy z garnka. Do czekolady dodajemy mleko kokosowe i mieszamy masy do połączenia się składników.
Masę czekoladową nakładamy pędzelkiem lub łyżeczką do foremek tak by pokryć ich dno i brzegi. Wysmarowane masą czekoladową foremki wkładamy do lodówki.
Gdy czekolada zastygnie do foremek dodajemy nadzienie i nakładamy górną warstwę masy czekoladowej, którą ponownie musicie podgrzać. Ponownie odkładamy do lodówki.
Gdy pralinki zastygną wyjmujemy je z foremek. takie domowe czekoladki to pyszna przekąska i elegancki deser podczas wizyty znajomych.
Smacznego!
Takie domowe pralinki na pewno podbiją moje podniebienie. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńTe czekoladki na pewno są bardzo pyszne, chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę, ale jeszcze nigdy nie pokusiłam się by samemu zrobić czekoladki, a nie jest to takie trudne.
OdpowiedzUsuńNie jest to trudne a smakuje wyjątkowo!
UsuńTo musi być dopiero frajda zajadać sie czekoladkami własnego wyrobu!
OdpowiedzUsuńOj tak. Frajda jest też nadawanie im ulubionych kształtów;)
UsuńCzekoladki raczej kupujemy "z gotowca", ale takie domowe też muszą być smaczne - i na pewno zdrowsze.
OdpowiedzUsuńWszystko sie zgadza więc warto się pokusić od czasu do czasu o zrobienie domowych czekoladek.
Usuń