Racuchy drożdżowe



racuchy



 Racuchy drożdżowe 



Placuszki i jeszcze raz placuszki. Bananowe, kokosowe, na kefirze a może na drożdżach? Puszyste i aromatyczne. Nie wiem jak Wy ale ja nie potrafię się im oprzeć i od czasu do czasu serwuję je najbliższym. Robię je na mące orkiszowej i wiejskim mleku- wychodzą równie puszyste co na mące pszennej a jednak to zdrowsza ich wersja więc można zjeść jednego więcej:)

Do racuszków obowiązkowo kakao lub koktajl na domowym kefirze. Uwielbiam takie śniadania, kolacje czy podwieczorki. Po prostu pycha!



Przepis na racuchy na drożdżach



Z podanych proporcji przygotujecie duży talerz racuchów. Naje się cała rodzinka:)


Składniki:


- 450 gram mąki orkiszowej jasnej,
- 30 gram świeżych drożdży,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- szczypta soli,
- 2-3 jabłka,
- tłuszcz do smażenia,

Przygotowanie:


Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże kruszymy w misce, zasypujemy je cukrem, dodajemy pół szklanki letniego mleka oraz tyle przesianej mąki by powstała papka konsystencji gęstej śmietany. Rozczyn przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Po wskazanym czasie do wyrośniętego rozczynu dodajemy resztę przesianej mąki, szczyptę soli, jajko oraz resztę letniego mleka. Wszystko razem mieszamy i tak powstałe ciasto odstawiamy przykryte ścierką  ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. 

Gdy ciasto już wyrośnie dodajemy do niego jabłko pokrojone w kostkę lub większe kawałki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.

Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po łyżce ciasta wraz z jabłkami i smażymy na rumiano na średnim ogniu z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem- u mnie dodatkowo z domową nutellą

Smacznego!


racuchy z jabłkami




4 komentarze:

  1. Racuchy to smaki sentymentalne. Lubimy bardzo. Najchętniej z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak z jabłkami są pyszne. Ja czasem dodaję mrożone maliny lub borówki i też jest pysznie:)

      Usuń
  2. Ostatnio były u nas placuszki twarogowe z bananami i konfiturą. Rozkoszne i najlepsze domowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiamy wszelkie placuszki: twarogowe, dyniowe. Byle domowe i z pysznymi dodatkami. Mniam!

      Usuń