Chili con carne
listopada 29, 2021
3
chilli con carne
,
danie jednogarnkowe
,
danie mięsne
,
eintopf
,
gotowanie
,
jak zrobić chilli con carne
,
kuchnia mamy
,
pomysł na obiad
,
szybki przepis
,
zdrowe odżywianie
Chili con carne
To ulubione danie mięsne mojego męża. Sycące za sprawą wołowiny i aromatyczne dzięki przyprawom. Szybkie i proste w wykonaniu a wygląda i smakuje jak danie z wyższej półki.
Chili con carne to taka wersja sosu mięsnego z warzywami. Ta potrawa jednogarnkowa świetnie sprawdzi się jako obiad dla gości czy też pożywna potrawa dla domowników. Można zaserwować je z dodatkiem chleba, ryżu czy też placków tortilli.
Tradycyjnie danie to wywodzi się z Teksasu. Powinno być nieco pikantne i aromatyczne. Osobiście preferuję łagodne dania więc i w moim przepisie nie szaleję z ostrością. Natomiast wystarczy trochę więcej chili i będzie moc.
Przepis na chili con carne
Z podanych proporcji przygotujecie danie dla 4 osób. Jeżeli nie macie domowego przecieru pomidorowego to zastąpcie go passatą lub zmiksowanymi świeżymi pomidorami. Do przygotowania tego dania idealny będzie garnek z grubszym dnem.
Składniki:
- 300 gram mielonej wołowiny,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 300- 400ml domowego przecieru pomidorowego,
- 1 średnia czerwona papryka,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 100 ml wody,
- przyprawy: po 1/2 łyżeczki: chilli, słodkiej papryki, oregano i kuminu,
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia,
- sól i pieprz do smaku,
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Następnie smażymy je na rozgrzanym tłuszczu przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy przyprawy: chilli, paprykę, oregano oraz kuminu. Całość razem mieszamy.
Kolejny krok to dodanie mięsa. Rozdrabniamy je na mniejsze kawałki i smażymy. Gdy mięso zmieni kolor na jaśniejszy dodajemy przecier pomidorowy wymieszany ze 100 ml wrzątku i całość dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
W tym czasie paprykę myjemy a po wyciągnięciu gniazda nasiennego kroimy w kostkę. Dodajemy do naszej potrawy i całość gotujemy kolejne 10 minut.
Ostatni krok to dodanie odsączonej fasoli. Po jej dodaniu do potrawy wystarczy już tylko 5 minut gotowania. Gdy danie wyda Wam się zbyt gęste możecie dolać trochę gorącej wody. Doprawiamy do smaku i zajadamy.
Smacznego!
Uwielbiam, chyba najlepsze moje danie! Kiedyś robiłam je nawet z kotletami sojowymi i wychodziło przepyszne :)
OdpowiedzUsuńZ kolegami sojowym i to może być pyszne połączenie;)
UsuńLucky Club Casino Site Review + Promotions - Lucky Club
OdpowiedzUsuńLucky Club Casino Review. Lucky Club Casino has a large number of games and live casino games. There are luckyclub over 500 of the Rating: 8.8/10 · Review by LuckyClub.me