Kotleciki z kaszy jaglanej
Lubię mięso ale bez przesady:) Jakoś bardziej ciągnie mnie w stronę wegetariańskich kotletów. Stąd pomysł na kotlety z ryżu czy ciecierzycy a dzisiaj proponuję Wam kotlety z kaszy jaglanej. To super rozwiązanie na pożywne danie. Takie kotleciki smakują wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno. To dobra alternatywa do kanapek do pracy. Na pewno zdrowsza i smaczniejsza. Ich smak wzbogacają rozgrzewające przyprawy. Mój synek uwielbia te kotleciki i wcale mu nie przeszkadza zielenina w nich ukryta:) Bardzo się cieszę, że mój syn jest fanem tej kaszy, ponieważ kasza jaglana jest bardzo zdrowa. Lekkostrawność, działanie antywirusowe, bogactwo składników mineralnych to tylko nieliczne właściwości zdrowotne tej kaszy.
Przepis na kotlety z kaszy jaglanej
Składniki:
- 400 gram ugotowanej kaszy ( około 120-150 gram suchej),
- 1 jajko,
- 40 gram tartego parmezanu,
- przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka curry, sól i pieprz,
- pęczek posiekanej pietruszki,
- mąka jaglana do obtaczania kotlecików,
- masło klarowane do smażenia,
Dawno nie przygotowywałam, a bardzo lubię. Podobnie jak kotleciki z kaszy gryczanej. Pyszności! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie- taka zdrowa alternatywa na co dzień:)
Usuńbardzo lubię takie kotleciki, a że dawno nie robiłam to dziękuję za inspirację na jutrzejszy obiad :-)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo. Polecam się:)
Usuń