Placki ziemniaczane z piekarnika
stycznia 31, 2022
4
cukinia placki ziemniaczane
,
gotowanie
,
kuchnia mamy
,
placki ziemniaczane
,
placki ziemniaczane z piekarnika chrupiące placki ziemniaczane z cukinią
Placki ziemniaczane z piekarnika
Uwielbiam placki ziemniaczane....ale nie lubię zapachu, który utrzymuje się w domu po ich przygotowaniu. Samo danie jest dość ciężkie więc też nie czuję się po nim komfortowo.... ale za bardzo je lubię by z nich całkowicie zrezygnować. Potrzeba matką wynalazku i tak też powstały placki ziemniaczane z piekarnika. Są zdecydowanie lżejsze bo pozbawione tłuszczu a równie smaczne. Ja wybieram placki ziemniaczane z piekarnika i mam nadzieję, że też się skusicie:)
Moje placki są wielowarzywne bo oprócz ziemniaków i cebuli często dodaję do nich cukinię i marchewkę. Zresztą jak korzystacie z moich przepisów to już pewnie wiecie, że mam tendencję "przemycania" zdrowych dodatków w moich daniach. Oczywiście z tego przepisu możecie przygotować placki tylko z ziemniaków ale inne warzywa też są mile widziane.
Przepis na placki ziemniaczane z piekarnika
Z podanych proporcji otrzymacie około 8- 10 placków. Takie placki można jeść solo, ze śmietaną, z dodatkiem ulubionego sosu czy też surówki. Ja zrobiłam tzatziki i było świeżo i pysznie.
Składniki:
- 500 gram ziemniaków (lub 300 gram ziemniaków, 100 gram cukinii i 100 gram marchewki),
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka mąki ( u mnie bezglutenowa),
- sól i pieprz do smaku,
Przygotowanie:
Zaczynamy od nastawienia piekarnika. Nagrzewamy go do temperatury 200 stopni i pieczemy góra- dół.
Ziemniaki oraz inne warzywa jeżeli się na nie zdecydujecie obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wyjątek stanowi cebula, którą ścieramy na tarce o małych oczkach. Starte składniki zostawiamy na sicie by obciekły.
Odciśnięte warzywa łączymy w misce z mąką i jajkiem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy całość i doprawiamy do smaku. Tak powstałą masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy okrągłe placki- nie za grube żeby dobrze upiekły się w środku. Tak mniej więcej spora łyżka masy na jeden pacek.
Placki ziemniaczane pieczemy najpierw 25 minut a następnie przewracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut. Upieczone placki podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Kurcze, do tej pory nie robiłam ani nie jadłam placków ziemniaczanych z piekarnika. Wiesz, że mi tam zapach nie przeszkadza, tylko to stanie przy patelni! Dla 6 osób to się stoi i stoi przy niej! Chyba wypróbuję ten Twój sposób pieczenia ich.
OdpowiedzUsuńMasz rację upiec placki dla szóstki to kawał czasu przy patelni:) W piekarniku placki pieką się same:) Coś czuję, że się skusisz. Smacznego!
UsuńNigdy nie robiłam ich z piekarnika, więc tym bardziej jestem ciekawa tej propozycji.
OdpowiedzUsuńPolecam więc i zachęcam do wypróbowania tego przepisu:)
Usuń