Potrawka z indyka
marca 23, 2022
1
blw
,
danie z indyka
,
danie z ryżem
,
domowy obiad
,
gotowanie
,
jem zdrowo
,
kuchnia mamy
,
potrawka
,
potrawka z indyka
,
szybki przepis
,
zdrowe odżywianie
Potrawka z indyka
Potrawka to takie danie, które chyba większości kojarzy się z dzieciństwem. Ale wiem z doświadczenia,
że odpowiednio przyprawiona zasmakuje i małym i dużym. Zazwyczaj podaję ją
z ryżem i warzywami.
Potrawka z indyka to szybkie danie, do którego możecie dodać takie warzywa jakie lubicie. Ja zazwyczaj używam marchewki, pora, groszku a czasem też kukurydzy. Zwieńczeniem całego dania jest świeża pietruszka.
Bardzo lubię takie szybkie dania, które mają to co potrzeba: warzywa, dobre jakościowo białko z mięsa i węglowodany. By podnieść wartość zdrowotną tego posiłku można użyć ryżu pełnoziarnistego.
Przepis na potrawkę z indyka
Z podanych proporcji przygotujecie obiad
dla 4 osobowej rodzinki i nikt nie będzie głodny. Marchewkę i groszek mogą być
mrożone lub świeże. Ja zazwyczaj dodaję pół opakowania ale możecie tą ilość
zmienić zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi. Do potrawki dodaję śmietanę
30 %, możecie użyć inną lub zupełnie pominąć ten składnik. Śmietankę mieszam z mąką lub drożdżami nieaktywnymi by zagęścić danie.
Składniki:
- 1 pierś z indyka (400-500 gram),
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- szklanka mrożonego groszku,
- 2 szklanki wody lub bulionu,
- 100 gram śmietany,
- 2 łyżki mąki lub 4 łyżki drożdży nieaktywnych,
- kukurydza konserwowa opcjonalnie,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1/2 łyżeczki curry,
- sól i pieprz do smaku,
- posiekana natka pietruszki,
- tłuszcz do smażenia( ok. 2 łyżki),
- ryż,
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą,
pieprzem a następnie podsmażamy w garnku lub wysokiej patelni na
rozgrzanym tłuszczu.
Gdy mięso się przyrumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy całość kolejne 5 minut.
Do zrumienionych składników dolewamy
ciepły płyn : wodę lub bulion oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Całość gotujemy 20 minut.
Po tym czasie dodajemy mrożony groszek i znów gotujemy nasze danie kolejne 10 minut.
Na koniec dodajemy śmietankę wymieszaną z
odrobiną gorącego płynu, w którym dusi się potrawka wraz z mąką lub drożdżami nieaktywnymi. Wlewamy do potrawki i
dusimy całość pod przykryciem jeszcze 5 minut.
Doprawiamy kurkumą, curry , pieprzem i solą. Możecie dodać do dania także kukurydzę konserwową. W międzyczasie gotujemy ryż
zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Potrawkę podajemy z ryżem najlepiej na
głębokim talerzu lub w misce posypaną świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Na tę potrawkę zawsze warto się skusić.
OdpowiedzUsuń