Mazurek orkiszowy




 Mazurek orkiszowy



Mazurek to chyba moje ulubione ciasto wielkanocne. A tak naprawdę zamierzam przygotowywać je także poza świętami bo w pełni odpowiada naszym potrzebom. Jest kruchy i smaczny, nie za słodki ale z dobrym składem. Najeżony bakaliami i pysznymi dodatkami. Zrobił hit na świątecznym stole!

Jak już wiecie lubię eksperymentować i tak dobierać składniki by było zdrowo i smacznie. Dlatego mój mazurek ma spód z mąki orkiszowej, karmel powstał na bazie mleka kokosowego a polewa to dobra w składzie gorzka czekolada i wiejskie mleko. Takie połączenie składników musi smakować. Jakość zawsze się obroni i odwdzięczy pysznym smakiem i zadowoleniem naszych kubków smakowych. Już się nie mogę doczekać kiedy znów przygotuję Mazurka nie od święta:)


Przepis na mazurka



Mazurka upiekłam w tortownicy o średnicy 28 cm. Przepis podzielę na poszczególne elementy czyli na ciasto, karmel i polewę. W przepisie używam cukier trzcinowy oraz domowe masło orzechowe. Wśród składników na Mazurka nie może zabraknąć bakalii do dekoracji.



Ciasto


Składniki:


- 180 gram mąki orkiszowej,
- 110 gram masła,
- 30 gram cukru,
- 2 żółtka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 


Przygotowanie:


Do przesianej mąki w misce dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, cukier i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Szybko zagniatamy wszystkie składniki tak by powstało jednolite ciasto. Zbijamy je w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na stolnicy. Ja wkładam ciasto między dwa kawałki przezroczystej folii spożywczej i tak je rozwałkowuje. Nie przylepia się wówczas do wałka i mogę je w całości przełożyć do foremki. Foremkę smaruję masłem i posypują odrobiną maki. Wystarczy zakryć ciastem dno foremki. Na bokach układamy warkocz wypleciony z reszty ciasta. Zwijam ciasto w ruloniki, dzielę na równe odcinki i zaplatam warkocz tak jak włosy. Ciasto wyłożone na dnie foremki nakłuwam widelcem. Piekę około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto powinno się zarumienić. Sprawdzam wykałaczką czy się upiekło i wyciągam z piekarnika by wystygło. 

Karmel

Składniki:


- 200 ml mleczka kokosowego,
- 4 łyżki masła orzechowego( ja używam domowego), 
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka oleju kokosowego,

Przygotowanie:


Mleczko, olej oraz cukier mieszamy ze sobą  a następnie gotujemy na małym ogniu. Robimy tak do momentu aż powstanie karmel o konsystencji śmietany. Część płynów wyparuje a całość przybierze rumiany kolor. Podczas gotowania karmelu mieszamy go od czasu do czasu, żeby się nie przypalił. Gotowy karmel odstawiamy do schłodzenia. Do przestudzonego karmelu dodajemy masło orzechowe i całość mieszamy rózgą do połączenia składników. Gotowy karmel wylewamy na schłodzony spód Mazurka. Ciasto odkładamy do lodówki.


Polewa


Składniki:


- 100 gram gorzkiej czekolady,
- 50 ml mleka kokosowego,

Przygotowanie:


W garnuszku topimy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Dodajemy mleko i całość mieszamy. Jednolitą masę czekoladową wykładamy na wierzch naszego ciasta. Teraz zostało jedynie udekorowanie mazurka i gotowe. Gotowe ciasto przechowuję w lodówce. Smacznego!







2 komentarze: