Sałatka z brokułem i tuńczykiem
kwietnia 19, 2022
2
dieta
,
fit sałatka
,
gotowanie
,
kuchnia mamy
,
przepis
,
przepis na sałatkę z brokułami
,
przepisy z tunczykiem
,
sałatka tuńczyk
,
sałatka z tuńczykiem
,
żywność
Sałatka z brokułem i tuńczykiem
Brokuł to ulubione warzywo moje i synka. Obydwoje lubimy ryby i jajka. Ta sałatka to połączenie składników, które u nas w domu mają najwięcej fanów. Bardzo lubię ją przygotowywać bo jest smaczna i kolorowa. Idealnie sprawdzi się na kolację lub też na przyjęcie gości.
Przygotowując sałatkę brokułową ważne jest by jej główny składnik czyli brokuł dobrze zaserwować. Po ugotowaniu powinien być intensywnie zielony i chrupiący. Pozostałe składniki także powinny być dobrej jakości: jaja z wolnego wybiegu oraz warzywa od rolnika. Wszystko to wpłynie na niepowtarzalny smak i wartości odżywcze tego dania.
Sałatkę brokułową z tuńczykiem podaję polaną oliwą lub z sosem czosnkowym. Można jeść ją solo lub z kawałkiem dobrego pieczywa.
Przepis na sałatkę z brokułami
Składniki:
- 1 mały brokuł,
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 3 jajka,
- 1 mała czerwona cebula,
- kilka pomidorków koktajlowych lub 2 małe pomidory,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka jogurtu lub śmietany,
- 1 mały ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypiorek do posypania,
Przygotowanie:
Jeżeli zdecydujecie się na sałatkę z sosem czosnkowym to zacznijcie przygotowywania od niego. W miseczce łączymy ze sobą majonez, jogurt, wyciśnięty ząbek czosnku, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Całość mieszamy i odkładamy do lodówki.
Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różdżki i gotujemy 5 minut. Po ugotowaniu odcedzamy i hartujemy w bardzo zimnej wodzie- ten zabieg spowoduje, że po ugotowaniu będzie miał piękny, zielony kolor.
Jajka gotujemy na twardo. Ja wkładam je do wrzątku i gotuję około 8 minut. Pomidory myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, czystą i obraną cebulę kroimy w piórka.
Teraz gdy już wszystkie składniki są przygotowane wystarczy tylko ułożyć je na talerzu, polać sosem lub oliwą i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Sałatkę można przygotować wcześniej i ułożyć jej składniki na półmisku. Owinąć półmisek folią i schować do lodówki. Tuż przed podaniem wyjmujemy sałatkę z lodówki, polewamy sosem i dekorujemy szczypiorkiem.
Smacznego!
Pyszna sałatka. Lubię takie zestawienia składników i smaków.
OdpowiedzUsuńTo mamy podobne gusta...mój synek uwielbia tuńczyka w tym wydaniu:)
Usuń