Placuszki bananowe
Placuszków na śniadanie u nas nigdy dość! Dyniowe, racuchy czy na mleku kokosowym. Każde pyszne i szybkie w wykonaniu. Dzisiaj zaserwowałam rodzince placuszki bananowe. Lekkie jak piórko i mocno bananowe. Ciasto na nie przygotowuję z minimalną ilością mąki, którą tak naprawdę można pominąć. Placuszki smażę na oleju kokosowym dzięki czemu zyskują dodatkowe walory odżywcze i smakowe.
Teraz do fanek placuszków dołączyła córeczka- i jest wielkie i głośne mniam mniam. Robiąc placuszki dla mojego niemowlaka nie dodaję mąkę kokosową. Przyznam się Wam, że czekałam na ten czas gdy rozszerzanie diety córeczki będzie chociaż trochę pokrywało się z tym co my jemy i się doczekałam:)
Jak macie kilka dojrzałych bananów ( i akurat nie chcecie robić chlebka banaowego)to wybór jest prosty- domowe placuszki bananowe!
Przepis na placuszki bananowe
Z podanych proporcji otrzymacie około 15 placuszków. Warto od razu przygotować podwójną porcje ciasta- uwierzcie mi będą znikały w oka mgnieniu:)
Składniki:
- 2 dojrzałe banany,
- 3 jajka,
- 1 łyżka mąki orkiszowej jasnej lub kokosowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/3 łyżeczki kardamonu,
- 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)
- olej kokosowy do smażenia,
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno. W drugiej misce widelcem rozgniatamy banany i mieszamy je z żółtkami. Dodajemy przyprawy, mąkę i nasiona chia. Do masy bananowej dodajemy ubitą pianę z białek i całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Wykładamy po łyżce ciasta na rozgrzaną patelnię. Smażymy na oleju kokosowym. Ja placuszki podaję z domową konfiturą. Smacznego!
Placuszki bananowe zawsze świetnie się sprawdzają w roli śniadania.
OdpowiedzUsuńObok placuszków bananowych z owocami nigdy nie przejdę obojętnie. Pycha 😋
OdpowiedzUsuńSą pyszne- potwierdzam ja i cała moja rodzinka:)
UsuńJeśli chodzi o te placuszki na pewno jest się czym zainteresować
OdpowiedzUsuńOj tak:)
UsuńDawno nie jadłam nic z dodatkiem banana i chętnie to zmienię.
OdpowiedzUsuńMasz rację...warto zaprosić banana do codziennego menu- smaczny i zdrowy:)
UsuńBardzo pyszne śniadanie. Kiedy tylko będę miała banany w domu, na pewno zrobię.
OdpowiedzUsuńU nas banany w domu tak szybko znikają, że ciągle potrzebuje je dokupić:)
Usuń