Syrop z marchwi i imbiru
września 22, 2022
2
domowe lekarstwa
,
domowy syrop
,
medycyna naturalna
,
syrop na kaszel
,
syrop na mokry kaszel
,
syrop z marchwi i imbiru
,
zdrowe dzieci
,
zdrowie
,
zdrowie dzieci
Syrop z marchwi i imbiru
Nie chce krakać ale przed nami jesień i drobne infekcje będą nieuniknione. Synek chodzi do przedszkola a to doskonałe źródło do roznoszenia chorób- tak było i jest i jedyne co nam pozostało to wspieranie odporności naszych dzieci.
Na co dzień dbam o zrównoważoną dietę mojej rodzinki i to już jest ogromny wkład do budowania odporności. Pamiętam jak kilka lat temu nie było miesiąca, w którym synek by nie chorował a odkąd żywimy się świadomie widzę znaczącą poprawę.
Dieta to nie jedyny czynnik zmiany w kierunku zdrowia. Drugim ważnym fundamentem dla nas jest medycyna- jak tylko się da to preferujemy tą naturalną.
W okresach przeziębień często wspomagamy się syropem z cebuli czy tez miodkiem majowym. Dzisiaj przychodzę do Was z syropem z marchwi. To świetne lekarstwo w leczeniu kaszlu i odśluzowaniu płuc. Wystarczy przyjmować go kilka razy (4-5) dziennie po łyżeczce. Widoczna poprawa następuje już po nawet dwóch dniach stosowania. My zjadamy go do końca bo jest bardzo pyszny.
Przepis na syrop z marchwi i imbiru to dobro, którym warto się dzielić- zatem na zdrowie!
Przepis na syrop z marchwi i imbiru
Gotowy syrop przechowuję w szklanym słoiku w lodówce. Przed podaniem wyciągam go na blat by się nieco ocieplił. Gotowy syrop można przechowywać kilka dni.
Składniki:
- 500 gram marchwi,
- 3-4 łyżki miodu,
- 2 łyżki pokrojonego świeżego imbiru,
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy ją wodą tak by była przykryta. Gotujemy na średnim ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy obrany i pokrojony na mniejsze kawałki imbir. Całość gotujemy do momentu, aż marchewka zmięknie.
Marchewkę z imbirem odcedzamy pozostawiając wodę, która została z gotowania- będzie nam potrzebna do rozrzedzenia syropu.
Ugotowaną marchewkę wraz z imbirem blendujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Do letniej wody która została z gotowania dodajemy miód i mieszamy do jego rozpuszczenia.
Wodę z miodem dodajemy do zblendowaniu marchwi z imbirem i całość łączymy do uzyskania gładkiej konsystencji. Syrop jest już gotowy- będzie dość gęsty ale bardzo smaczny więc nie powinno być problemu z namawianiem dzieci do jego przyjmowania!
Życzę zdrówka!
Syropu z takiego połączenia jeszcze nie robiłam, ale na pewno jest pomocny.
OdpowiedzUsuńGdy tylko dopadnie kaszel to jest pierwsza broń w walce z chorobą!:)
Usuń