Cynamonki z czekoladą




 Cynamonki z czekoladą


Przyznaję się bez bicia. Mamy słabość do słodkich bułeczek i drożdżówek. Nic na to nie poradzę- a może jednak da się coś z tym zrobić. Moje rozwiązanie to pieczenie tych smakołyków w domu z dobrych składników. Od czasu do czasu by było to pyszne wydarzenie w naszym domu a nie rutyna. Gdy najdzie nas ochota na drożdżowe łakocie piekę jagodzianki, drożdżówki z budyniem i owocami lub chałkę.

Tym razem naszło nas na nieco odmienne smaki i tak powstały cynamonki z czekoladą. Puszyste i mocno czekoladowe. Nie wymagają żadnych dodatków bo są przepyszne. Idealne zarówno do kakao jak i do kawy. W mojej wersji wykonane są z mąki orkiszowej by były zdrowsze i lżejsze. 

Wykonałam wianek z cynamonek w czekoladzie. Upiekłam je w tortownicy w ten sposób że stanowiły jedną całość składającą się z 7 drożdżówek. Jedząc je odrywamy sobie po jednej i rozkoszujemy się ich smakiem. Spróbujcie koniecznie- Wasze dzieci będą bardzo zadowolone a i druga połówka nie pogardzi taką domową drożdżówką cynamonową z czekoladą.


Przepis na cynamonki z czekoladą


Jak już wspomniałam drożdżówki piekę w tortownicy o średnicy 24 cm. Jej dno wykładam papierem do pieczenia a boki smaruję masłem. W przepisie użyłam mąki orkiszowej. Z pszennej wyjdą jeszcze bardziej puszyste. W moich przepisach używam mniej cukru wolę dosładzać innymi produktami. W tym przepisie słodyczy dodaje czekolada, która jest w nadzieniu oraz na  wierzchu cynamonek, które po upieczeniu ozdobiłam polewą czekoladową.


Składniki:

-  ok. 300- 350 gram mąki,
- 20 dkg drożdży,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 małe jajka,
- 40 gram cukru,
- 70 gram roztopionego masła,
 

Nadzienie:

- 40 gram masła,
- pół tabliczki czekolady,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki cynamonu,

Polewa:

- pół tabliczki czekolady,
- 1 łyżka masła,
- 50 ml śmietany 30%,

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Letnie mleko mieszamy z pokruszonymi drożdżami, dodajemy łyżkę cukru oraz tyle mąki by powstała masa o konsystencji śmietany. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy rozczyn rośnie przygotowujemy pozostałe składniki. Topimy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy przez sito.

Przesianą mąkę łączymy z resztą cukru, jajkami oraz rozczynem. Całość mieszamy do połączeni składników. Dodajemy stopione masło i wyrabiamy ciasto tak by było elastyczne i odchodziło od ręki. Jeżeli trzeba dodajcie więcej mąki.




Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Teraz jest czas na przygotowanie nadzienia. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Czekoladę ścieramy na tarce, mieszamy w misce z cukrem, kakao i cynamonem.

Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je stolnicę i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach około 40 x 30. Ciasto smarujemy roztopionym masłem a następnie równo posypujemy naszą mieszanką czekoladową. 





Następnie ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.  Kroimy na kawałki o szerokości około 3-4 cm. Przekładamy je do foremki - mi wyszło 7 sztuk i odkładamy do ponownego wyrośnięcia. Ja foremkę z cynamonkami ustawiam przy szybie nagrzewającego się piekarnika. 




Gdy cynamonki zwiększą objętość i wypełnią foremkę piekę je na rumiano w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut. 




W trakcie pieczenia przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczam w garnuszku z łyżką masła. Gdy się roztopi ściągam ją z ognia i dodaję śmietankę. Całość energicznie mieszam. Jeżeli polewa wyjdzie za gęsta to dodajcie więcej śmietanki. Upieczone i wystudzone cynamonki ozdabiam polewą. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Takie bułeczki są dla mnie pysznym słodkim śniadaniem. Najczęściej piekę je z samą masą cynamonową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas zazwyczaj znikają na kolację w towarzystwie kakao. Ale śniadaniem z nimi w roli głównej też byśmy się ucieszyli:)

      Usuń