Cynamonki z czekoladą
października 31, 2022
2
cynamon
,
cynamonki
,
cynamonki przepis
,
domowe bułeczki
,
domowe ciacho
,
drożdżówki
,
gotowanie
,
kuchnia mamy
,
przepis na cynamonki
,
zdrowe słodycze
Cynamonki z czekoladą
Przyznaję się bez bicia. Mamy słabość do słodkich bułeczek i drożdżówek. Nic na to nie poradzę- a może jednak da się coś z tym zrobić. Moje rozwiązanie to pieczenie tych smakołyków w domu z dobrych składników. Od czasu do czasu by było to pyszne wydarzenie w naszym domu a nie rutyna. Gdy najdzie nas ochota na drożdżowe łakocie piekę jagodzianki, drożdżówki z budyniem i owocami lub chałkę.
Tym razem naszło nas na nieco odmienne smaki i tak powstały cynamonki z czekoladą. Puszyste i mocno czekoladowe. Nie wymagają żadnych dodatków bo są przepyszne. Idealne zarówno do kakao jak i do kawy. W mojej wersji wykonane są z mąki orkiszowej by były zdrowsze i lżejsze.
Wykonałam wianek z cynamonek w czekoladzie. Upiekłam je w tortownicy w ten sposób że stanowiły jedną całość składającą się z 7 drożdżówek. Jedząc je odrywamy sobie po jednej i rozkoszujemy się ich smakiem. Spróbujcie koniecznie- Wasze dzieci będą bardzo zadowolone a i druga połówka nie pogardzi taką domową drożdżówką cynamonową z czekoladą.
Przepis na cynamonki z czekoladą
Jak już wspomniałam drożdżówki piekę w tortownicy o średnicy 24 cm. Jej dno wykładam papierem do pieczenia a boki smaruję masłem. W przepisie użyłam mąki orkiszowej. Z pszennej wyjdą jeszcze bardziej puszyste. W moich przepisach używam mniej cukru wolę dosładzać innymi produktami. W tym przepisie słodyczy dodaje czekolada, która jest w nadzieniu oraz na wierzchu cynamonek, które po upieczeniu ozdobiłam polewą czekoladową.
Składniki:
- ok. 300- 350 gram mąki,
- 20 dkg drożdży,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 małe jajka,
- 40 gram cukru,
- 70 gram roztopionego masła,
Nadzienie:
- 40 gram masła,
- pół tabliczki czekolady,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki cynamonu,
Polewa:
- pół tabliczki czekolady,
- 1 łyżka masła,
- 50 ml śmietany 30%,
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Letnie mleko mieszamy z pokruszonymi drożdżami, dodajemy łyżkę cukru oraz tyle mąki by powstała masa o konsystencji śmietany. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn rośnie przygotowujemy pozostałe składniki. Topimy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy przez sito.
Przesianą mąkę łączymy z resztą cukru, jajkami oraz rozczynem. Całość mieszamy do połączeni składników. Dodajemy stopione masło i wyrabiamy ciasto tak by było elastyczne i odchodziło od ręki. Jeżeli trzeba dodajcie więcej mąki.
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Teraz jest czas na przygotowanie nadzienia. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Czekoladę ścieramy na tarce, mieszamy w misce z cukrem, kakao i cynamonem.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je stolnicę i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach około 40 x 30. Ciasto smarujemy roztopionym masłem a następnie równo posypujemy naszą mieszanką czekoladową.
Następnie ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na kawałki o szerokości około 3-4 cm. Przekładamy je do foremki - mi wyszło 7 sztuk i odkładamy do ponownego wyrośnięcia. Ja foremkę z cynamonkami ustawiam przy szybie nagrzewającego się piekarnika.
Gdy cynamonki zwiększą objętość i wypełnią foremkę piekę je na rumiano w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut.
W trakcie pieczenia przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczam w garnuszku z łyżką masła. Gdy się roztopi ściągam ją z ognia i dodaję śmietankę. Całość energicznie mieszam. Jeżeli polewa wyjdzie za gęsta to dodajcie więcej śmietanki. Upieczone i wystudzone cynamonki ozdabiam polewą. Smacznego!
Takie bułeczki są dla mnie pysznym słodkim śniadaniem. Najczęściej piekę je z samą masą cynamonową.
OdpowiedzUsuńU nas zazwyczaj znikają na kolację w towarzystwie kakao. Ale śniadaniem z nimi w roli głównej też byśmy się ucieszyli:)
Usuń