Wegetariański gulasz z ciecierzycą

wegetariański gulasz



Wegetariański gulasz z ciecierzycą



Coraz częściej sięgam bo wegetariańską alternatywę znanych nam i lubianych dań. Uwielbiam przemycać warzywa w moich daniach a w tym jest ich mnóstwo!

Proponuję Wam aromatyczne danie jednogarnkowe- kto z nas ich nie lubi? Szybkie w przygotowaniu, od razu można zrobić jego zapas na 2-3 dni i tylko zmieniać dodatki. Gulasz z ciecierzycy możecie zjadać sam ale świetnie smakuje także z kawałkiem dobrego pieczywa, ryżem, kaszą czy makaronem.

Głodni? To zaczynamy!



Przepis na danie wegetariańskie jednogarnkowe



Jedyny wysiłek wykonany w przygotowaniu tego dania to umycie i pokrojenie wszystkich składników. Potem danie robi się już "samo". Z podanych proporcji otrzymacie około 2 litry tego pysznego dania. Ja zawsze sama gotuję ciecierzycę ale równie dobrze możecie użyć tą ze słoika. W mojej propozycji dania są duże kawałki warzyw- możecie pokroić wszystko w kostkę ale dzięki różnym kształtom danie staje się ciekawsze a każdy gryz bardziej treściwy. Mój bulion to wrzątek wymieszany z łyżką domowej kostki rosołowej.

Składniki:


- 1 szklanka ziaren ciecierzycy ( około 220 gram)po ugotowaniu około 500 gram,
- 350 gram pieczarek,
- 2 średnie cebule,
- 2 średnie marchewki,
- 3-4 średnie ziemniaki,
- 2 papryki,
- 600 gram pomidorów ( lub passaty pomidorowej)
- 500 ml bulionu lub wody,
- tłuszcz do smażenia,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, świeża pietruszka do podania,


Przygotowanie:


Zaczynamy od przygotowania ciecierzycy. Namoczoną w wodzie noc wcześniej rano odcedzamy, zalewamy wodą w proporcji 1:2 i gotujemy do miękkości około 40 minut.

Gdy ciecierzyca się gotuje przygotowuję warzywa: cebulę obieram i kroję w kostkę, pieczarki czyszczę pędzelkiem lub odbieram kapelusze ze skórki a następnie kroję w ćwiartki. Umytą paprykę kroję w paski, marchewki w półplastry a ziemniaki w kostkę. Pomidory myję, kroję na mniejsze kawałki a następnie blenduję. 

Najpierw na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulkę, gdy się zrumieni na patelnię wrzucamy pieczarki. Gdy pieczarki się podsmażą dorzucamy paprykę. Po kilku minutach dorzucamy ziemniaki i marchewkę. Całość razem smażymy i mieszamy 5 minut a następnie wszystkie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu 20 minut. 

Teraz przyszedł czas na przyprawy: sól, pieprz, paprykę, curry i kurkumę. Po 20 minutach do garnka dodajemy zblendowane pomidory oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu ostatnie 15 minut. Gotowe! Podajemy z posiekaną pietruszką. Smacznego!

gulasz z ciecierzycy



 

2 komentarze:

  1. Lubię takie dania bez mięsa. Bogate w warzywa, aromatyczne i sycące.

    OdpowiedzUsuń