Mus z awokado i bananów
listopada 07, 2022
2
dieta bez diety
,
dietetyczne przepisy
,
gotowanie
,
kuchnia mamy
,
mus czekoladowy
,
mus czekoladowy przepis
,
wegański deser
,
zdrowa przekąska
,
zdrowy deser
Mus z awokado i bananów
To mój ulubiony deser, który zawsze mogę zaproponować moim dzieciom. Bez dodatku cukru a nie pozbawiony słodyczy, lekki i kremowy. Dla mnie mamy alergika to idealna propozycja na drugie śniadanie czy deser lub jako przekąska w trakcie dłuższego spaceru czy wyjścia na plac zabaw.
Nie znam dziecka, któremu by nie posmakował ten mus- ten smak i konsystencja zawsze się obroni. U nas w domu często podajemy go z owocami lub musli.
Kolejną zaletą musu z awokado i bananów jest fakt, że powstaje w kilka minut. Także jak tylko dysponujecie składnikami to możecie go przygotować w każdej chwili i podjąć nim niespodziewanych gości. Taki mus to także świetnie nadzienie do babeczek.
Mój mus z awokado wzbogacam łyżką oleju kokosowego a czasem chcąc wykonać czekoladową jego wersję dodaję także kakao.
Przepis na mus z awokado i bananów
Z podanych składników otrzymacie 2-3 porcje. Do wykonania musu używamy dojrzałych owoców- zapewni to słodycz i kremową konsystencję.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado,
- 2 dojrzałe banany,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- opcjonalnie:1łyżka kakao,
Przygotowanie:
Awokado oraz banany myjemy i obieramy ze skórki. Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki. Za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ i przekładamy do pojemnika blendera. Banana obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy wraz z olejem kokosowym i kakao do awokado. Całość blendujemy na gładką masę. Gotowy mus podajemy z ulubionymi dodatkami.
* Jeżeli nie zdecydujecie się na dodatek kakao warto dodać do musu kilka kropel soku z cytryny- spowolni ona ściemnienie musu, który z zielonego będzie zmieniał się na brązowy.
Smacznego!
Takiego połączenia smaków jeszcze nie miałam okazji jeść. Na pewno jest bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńMasz rację...ale najlepiej samemu się przekonać i spróbować:)
Usuń