Tarta Monte

tarta Monte


Tarta Monte


Lubicie tarty? Ja bardzo...nie dość, że ma cudowny kształt i w każdym wydaniu jest pyszna a do tego nie jest zbyt skomplikowana w przygotowaniu.

Tarta to dla mnie deser idealny, wykwintny i smaczny. Tarta może być także wytrawna - wtedy staje się pyszną propozycja na ciepłą kolację czy też przyjęcie gości.

W sezonie letnim przygotowuję tartę z owocami na kruchym spodzie a gdy już brakuje świeżych owoców robię tartę z białą czekoladą i mrożonymi borówkami. Natomiast gdy myślę o deserze bez pieczenia to mój numer 1 to tarta Monte. Kokosowa z nutą orzecha, bez pieczenia i bez glutenu- w dwóch wersjach mlecznej i wegańskiej. Gotowi na przepis?...no to zaczynamy!


Przepis na tartę Monte 


Tak jak wspomniałam proponuję Wam pyszny, zdrowy deser bez glutenu i w wersji bez laktozy. Z dobrych jakościowo składników więc na pewno będzie Wam smakował! Tartę przygotowuję w formie o średnicy 24 cm. Sama robię masło orzechowe oraz mielę wiórki kokosowe na mąkę.

Składniki:


Spód:
- 120 gram daktyli,
- 100 gram mąki kokosowej,
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,

Masa mleczno-orzechowa:
- 250 gram mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki masła orzechowego ( u mnie domowe),

lub

Masa kokosowa:
- 200 ml mleczka kokosowego,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki masła,
- dodatkowo : rodzynki, żurawina, orzeszki ziemne lub inne ulubione bakalie w ilości ok. 100 gram,

Polewa:
- 100 gram czekolady najlepiej gorzkiej,
- kilka łyżek mleka kokosowego,

Przygotowanie:


Daktyle zalewamy wrzątkiem na pół godziny. Po tym czasie odcedzamy i blendujemy z dodatkiem maki kokosowej i oleju. Ta przygotowaną masę wykładamy na dno foremki i wkładamy do lodówki by się schłodziła.

Przygotowujemy masę. Decydując się na wersję mleczno- orzechową miksujemy ze sobą serek mascarpone, masło orzechowe i cukier puder. Gładką masę wykładamy na schłodzony spód tarty.

Przygotowanie masy wegańskiej trwa trochę dłużej. Wszystkie składniki na masę przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu do uzyskania konsystencji gęstego karmelu. Gotową i przestudzoną masę wylewamy na schłodzony spód tarty wyłożony ulubionymi bakaliami.

Gdy tarta się chłodzi przygotowujemy polewą. Podgrzewamy 4 łyżki mleka kokosowego a następnie dodajemy do niego połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Gotową polewę wylewamy na naszą tartę. Pyszny deser gotowy- wystarczy schłodzić go dobrze w lodówce tak by polewa stężała. Między czasie można jeszcze dodać ozdoby w postaci wiórek kokosowych czy orzechów. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz