Falafel- dyniowe kotleciki
stycznia 03, 2023
0
bez laktozy
,
bez mięsa
,
bezglutenowe jedzenie
,
danie wegetariańskie
,
falafel
,
gotowanie
,
jak zrobić falafel
,
kotleciki dyniowe
,
kuchnia mamy
,
przepis
,
przystawka
,
wegański obiad
Falafel- dyniowe kotleciki
Nie jestem fanką sałatek jarzynowych więc jak mamy gości staram się im zaproponować różnego rodzaju przekąski czy też deski serów. Wśród moich ulubionych przystawek jest carpaccio, rolada szpinakowa a od jakiegoś czasu także małe kotleciki dyniowe, które podaję z hummusem.
Wszystkie proponowane przeze mnie przystawki są bezglutenowe co idealnie wpisuje się w nasze predyspozycje żywieniowe. To pyszne i lekkie dania, które można jeść bez końca.
Dyniowe kotleciki to połączenie ciecierzycy, dyni oraz aromatycznych przypraw. Pięknie się prezentują i szybko znajdują swoich fanów.
Przepis na domowy falafel
Z podanych proporcji otrzymacie ponad 30 małych kotlecików dyniowych ( u mnie o średnicy około 3 cm). Piekę je na macie do makaroników i dzięki temu uzyskuje podobne kształty i wielkości:) Ciecierzycę gotuję sama ale ta ze słoika też będzie dobra (pod warunkiem dobrego składu). Nie wylewajcie wody pozostałej po gotowaniu czy odcedzeniu ciecierzycy ( tzw. aquafaby) można na jej bazie przygotować pyszny wegański mus czekoladowy.
Składniki:
- 250 gram ziaren ciecierzycy,
- 400 gram puree dyniowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 duża cebula,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- przyprawy:1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku,
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy w zimnej, przefiltrowanej wodzie przez całą noc. Rano odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości ( około 40 minut). Puree z dyni wymaga wcześniejszego przygotowania- ja mam jego zapas zawsze w zamrażalniku więc jest mi trochę łatwiej. Ale jak zrobić domowe puree z dyni piszę tutaj.
Miękką i odcedzoną ciecierzycę blendujemy z puree z dyni oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Do tak powstałej masy dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy.
Zwilżonymi rękami odrywamy po kawałku masy i formujemy mini kotleciki- wkładamy je do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni termoobieg. Kotleciki dyniowe podaję na rukoli z hummusem. Myślę, że świetnie pasowałby także sos czosnkowy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz