Falafel- dyniowe kotleciki

falafel

 

  Falafel- dyniowe kotleciki

 

Nie jestem fanką sałatek jarzynowych więc jak mamy gości staram się im zaproponować różnego rodzaju przekąski czy też deski serów. Wśród moich ulubionych przystawek jest carpaccio, rolada szpinakowa a od jakiegoś czasu także małe kotleciki dyniowe, które podaję z hummusem.

Wszystkie proponowane przeze mnie przystawki są bezglutenowe co idealnie wpisuje się w nasze predyspozycje żywieniowe. To pyszne          i lekkie dania, które można jeść bez końca. 

Dyniowe kotleciki to połączenie ciecierzycy, dyni oraz aromatycznych przypraw. Pięknie się prezentują i szybko znajdują swoich fanów.

 

Przepis na domowy falafel 

 

Z podanych proporcji otrzymacie ponad 30 małych kotlecików dyniowych ( u mnie o średnicy około 3 cm). Piekę je na macie do makaroników i dzięki temu uzyskuje podobne kształty i wielkości:) Ciecierzycę gotuję sama ale ta ze słoika też będzie dobra (pod warunkiem dobrego składu). Nie wylewajcie wody pozostałej po gotowaniu czy odcedzeniu ciecierzycy ( tzw. aquafaby) można na jej bazie przygotować pyszny wegański mus czekoladowy.
 

Składniki:

 

 - 250 gram ziaren ciecierzycy,
 - 400 gram puree dyniowego,
 - 3 ząbki czosnku,
 - 1 duża cebula,
 - 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
 -  przyprawy:1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku,
 

Przygotowanie: 


Ciecierzycę moczymy w zimnej, przefiltrowanej wodzie przez całą noc. Rano odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości ( około 40 minut). Puree z dyni wymaga wcześniejszego przygotowania- ja mam jego zapas zawsze w zamrażalniku więc jest mi trochę łatwiej. Ale jak zrobić domowe puree z dyni piszę tutaj.
Miękką i odcedzoną ciecierzycę blendujemy z puree z dyni oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Do tak powstałej masy dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy.
Zwilżonymi rękami odrywamy po kawałku masy i formujemy mini kotleciki- wkładamy je do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni            termoobieg. Kotleciki dyniowe podaję na rukoli z hummusem. Myślę, że świetnie pasowałby także sos czosnkowy. Smacznego!
 

wegetariański obiag


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz