Bardzo lubię kaszotto- to danie jednogarnkowe, bardzo pożywne i aromatyczne. Wolno gotowana kasza podlewana bulionem oraz dodatki sprawiają, że danie jest sycące i bardzo smaczne. Spokojnie możecie przygotować jego większą ilość i nie martwić się o obiad następnego dnia.
Przygotowując kaszotto możecie użyć ulubionej kaszy- ja tym razem skorzystałam z kaszy gryczanej. Całość wzbogaciłam kawałkami indyka oraz warzywami takimi jak marchew czy pietruszka. Danie wyszło delikatne ale nie mdłe- a to za sprawą domowej kostki rosołowej, która posłużyła mi jako baza do bulionu. To duże ułatwienie i pyszny dodatek do wielu dań.
Zioła, masło i odrobina sera dopełniają całości. To jest smacznie- przekonajcie się sami!
Przepis na kaszotto
Z podanych proporcji otrzymacie obiad na dwa dni dla czteroosobowej rodziny. No chyba, że dokładkom nie będzie końca:)
Składniki:
- 500 gram piersi z indyka,
- 400 gram kaszy gryczanej,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- po 2 łyżki siekanego koperku i pietruszki,
- 1 łyżka masła,
- ok. 1,2-1,5 litra domowego bulionu,
- tłuszcz do smażenia mięsa,
- sól i pieprz do smaku,
- parmezan do posypania gotowego dania,
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania mięsa. Filet myjemy, osuszamy ręcznikiem, kroimy w kostkę a następnie smażymy do zrumienienia na rozgrzanym tłuszczu. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Na osobnej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy marchewkę i pietruszkę a następnie suchą kaszę. Podlewamy całość porcją gorącego bulionu- ja mieszam wrzątek z dwoma łyżkami domowej kostki rosołowej.Mieszamy po każdorazowym dolaniu bulionu.Podlewamy tak do momentu, aż kasza i warzywa będą miękkie. Trwa to około 15-20 minut.
Na sam koniec dodajemy podsmażone mięso, pokrojone zioła oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i masło. Całość mieszamy i jeszcze chwilę podgotowujemy. Kaszotto podajemy posypane parmezanem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz