Pasta daktylowa z nutką pomarańczy
Daktyle to produkt, który stale gości w mojej kuchni. W wielu przepisach zastępuje nimi cukier, ponieważ są bardzo słodkie ale to naturalna słodycz, której nie powinniśmy się obawiać. Namoczone i zblendowane to idealna baza do ciasteczek, spodów do ciast czy domowych trufli. Można z nich zrobić syrop a ja zrobiłam pastę do gofrów, ciast czy ciasteczek.
Słodycz daktyli w połączeniu ze świeżością pomarańczy zapewnia niezapomniane doznania smakowe. Świetnie sprawdzi się jako przełożenie do piernika czy ciasta marchewkowego- wypróbowane i już wiadomo, że to był strzał w 10!
Pastę daktylową przygotujecie bardzo szybko a gdy zrobicie jej za dużo to możecie ją zamrozić.
Przepis na pomarańczową pastę daktylową
Gotową pastę przechowuję w słoiku- uwaga bo ciężko się powstrzymać przed nie zjedzeniem jej w całości! Z podanych proporcji otrzymacie dwa małe słoiczki.
Składniki:
- 500 gram suszonych daktyli,
- sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy,
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cynamonu,
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem na około pół godziny- po tym czasie odcedzamy je na sitku. Dzięki temu zabiegowi daktyle będą miększe i szybciej przygotujemy naszą pastę.
Miękkie daktyle przekładamy do garnka, wlewamy sok pomarańczowy i gotujemy na małym ogniu około 15 minut do momentu, aż daktyle wchłoną cały sok. Na koniec całość blendujemy i przekładamy do słoiczków. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz