Szybkie surówki do obiadu
Co jak co ale do obiadu surówka musi być! Chociaż co prawda dla mojego synka mogłaby istnieć tylko marchewka z jabłkiem ale my rodzice mamy bardziej rozbudowane potrzeby surówkowe więc na naszym stole co rusz pojawia się nowy warzywny dodatek do obiadu. Córeczka reaguje na każda surówkę z ożywieniem i z chęcią ją próbuje.
Na pewno warto proponować urozmaiconą ofertę żywieniową swojej rodzinie...działamy poprzez przykład i nie znamy dnia ani godziny kiedy nasze dziecko w końcu skusi się na ten czy inny przysmak.
Dzisiaj mam dla Was przepis na 3 moje ulubione surówki do obiadu. Wszystkie powstają z surowych warzyw a cała filozofia w ich wykonaniu sprowadza się do połączenia odpowiednich składników i przygotowania sosu na bazie oliwy czy też majonezu.
Na co dzień ograniczamy nabiał więc w moich surówkach nie znajdziecie sosów śmietanowych czy jogurtowych ale dobra oliwa sprawdza się w większości przypadków i tez jest smacznie!
Surówka z selera z rodzynkami
Biała surówka będąca połączeniem wytrawnego selera i słodkich rodzynek. Idealna do dań mięsnych.Z otrzymanych składników otrzymacie około 4 porcje surówki.
Składniki:
- 1 średni seler,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki rodzynek,
- 4 łyżki majonezu,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
Przygotowanie:
Seler i jabłko obieramy a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. W miseczce łączymy ze sobą majonez i sok z cytryny. Tak powstały sosik mieszamy z selerem i jabłkiem. Dodajemy rodzynki. Całość doprawimy pieprzem i solą. Smacznego!
Surówka z czerwonej kapusty
Główny składnik to kapusta, jabłko i cebula. Dodatkowo odrobina oliwy i przypraw a smak niepowtarzalny. Warto przygotować ją kilka godzin wcześniej wtedy jest jeszcze smaczniejsza. Surówka z czerwonej kapusty świetnie komponuje się z rybami.
Składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty,
- 1 czerwona cebula,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżki oleju lub oliwy,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy a następnie opłukujemy na sicie. Cebulę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekaną zieleninę. W miseczce mieszamy ze sobą ocet i olej bądź oliwę. Tak powstały sos dodajemy do przygotowanych składników. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce.
Surówka z kapusty kiszonej
To moja ulubiona surówka. Idealnie komponuje się z mięsem oraz rybami. To klasyk, który zawsze smakuje a w połączeniu z kotletem mielonym lub schabowym to niebo w gębie. Warto przygotować ją 1-2 godziny wcześniej i wstawić do lodówki- będzie jeszcze smaczniejsza. Niektórzy dodają do tej surówki łyżeczkę cukru ale ja wolę jej kwaśniejszą odsłonę.
Składniki:
- 500 gram kiszonej kapusty,
- 1 jabłko,
- 1 marchewka,
- 1 mała cebula,
- 4 łyżki oliwy lub oleju,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1-2 łyżki posiekanej pietruszki,
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną przekładam na sitko, delikatnie przelewam wodą gdy jest bardzo kwaśna a sok, który zbierze się na dnie miski to świetny aperitif przed obiadem ( moja córeczka go uwielbia!) Kapustę przekładam partiami na deskę do krojenia i szatkuję na mniejsze kawałki. Kapustę przekładam do dużej miski.
Marchewkę i jabłko obieram ze skórki a następnie ścieram na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę ścieram na tarce o najmniejszych oczkach tak by nie była zbytnio wyczuwalna. Starte warzywa dodaję do kapusty.
Surówkę doprawiam kminkiem, dodaję oliwę oraz pokrojoną zieleninę. Wszystko razem mieszam. Miskę przykrywam talerzem i odstawiam do lodówki a następnie przygotowuję inne składniki obiadu. Smacznego!
Żródło zdjęcia nr 1: Obraz autorstwa <a href="https://pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/smaczne-dania-w-poblizu-owocow-i-warzyw_2058994.htm#from_view=detail_serie">Freepik</a>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz