Amarantusowy baton
Dziecko chce słodkości i ciężko z tym walczyć! Można nie mieć kupnych słodyczy w domu, wychowywać dziecko w duchu zdrowego odżywiania ale i tak z pewnymi rzeczami nie wygramy.
Wystarczy przykład płynący od rówieśników w szkole, przedszkolu, na placu zabaw. A i zakochani we wnukach dziadkowi chcą im przychylić nieba, w którym jest miło, słodko i bez ograniczeń!
Zamiast walczyć z wiatrakami wymyślam "zdrowe słodycze" i proponuję je swoim dzieciom. Jest smacznie, zdrowo i kolorowo...można jeść do woli i nie martwić się konsekwencjami zdrowotnymi. Mi takie rozwiązanie pasuje-dzieci dostają słodkie przekąski a ja wiem co im podaję. Wszyscy zadowoleni i tak ma być:)
Przepis na amarantusowe batoniki
Od zdrowych batoników dzieli Was tylko kilka kroków. Wystarczy połączyć kilka składników ze sobą, schłodzić i gotowe!
Składniki:
- 20 gram ekspandowanego amarantusa,
- 50 gram płatków owsianych,
- 50 gram daktyli,
- 50 gram żurawiny,
- 30 gram migdałów,
- 30 gram sezamu,
- 100 gram miodu,
-50 gram masła,
Przygotowanie:
Zaczynamy od odpowiedniego przygotowania składników na batoniki. Migdały, daktyle i żurawinę kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni prażymy pokrojone migdały wraz z płatkami owsianymi i sezamem.
W garnku roztapiamy masło z miodem. Do lekko przestudzonych składników płynnych dodajemy amarantus, podprażone składniki oraz bakalie. Całość mieszamy.
Masę na batoniki przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 20 x 15 cm, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Gdy masa stwardnieje kroimy je na prostokątne batoniki. Gotowe łakocie przechowujemy w lodówce z zachowaniem odstępów między batonikami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz