Ciasto piegusek bez glutenu i bez laktozy

 
Ciasto piegusek


 Ciasto piegusek bez glutenu i bez laktozy

 

 

To ciasto to zdrowa bomba smakowa. Powstało na bazie bezglutenowej mąki, mleka roślinnego i pysznych, zdrowych dodatków. Jest tutaj mus z dyni, dzięki któremu ciasto jest puszyste i miękkie, czarny sezam,który daje efekt piegów- można zamienić z makiem ale jak wiecie mak nie jest zbytnio wskazany małym dzieciom i kobietom w ciąży. Ciasto najeżone jest bakaliami, które oprócz walorów smakowych dosładzają całość. Do tego kokos, wanilia i mamy pyszne , zdrowe ciasto, które bez skrupułów możecie podać swoim dzieciom i nie liczyć im zjedzonych kawałków:)
 
Całość dosłodziłam miodem a na koniec delikatnie poprószyłam cukrem pudrem:) Na raz poszło pół blaszki...dzieciaki miały "ten" błysk w oku gdy mogły pałaszować zdrowe ciasto piegusek do woli.
 
Oczywiście możecie użyć innej mąki i mleka krowiego - ja jak wiecie szukam zastępników ze względu na nasze alergie i predyspozycje żywieniowe. Nie bójcie się eksperymentować i zamieniać jedne składniki drugimi:)
 
 

Przepis na ciasto piegusek  

 

 

Z podanych składników wyjdzie ciasto na dużą blaszkę. 

 

Składniki:

 

- 5 jajek,

- 5 łyżek miodu lub 100 gram cukru trzcinowego,

- 250 gram mąki kukurydzianej,

- 125 gram mąki ziemniaczanej,

- 500 gram musu dyniowego lub jabłkowego,

- 100 gram czarnego sezamu lub maku,

- 50 gram wiórek kokosowych,

- 200 gram bakalii (wedle uznania),

- 120ml oleju,

- 120 ml mleka roślinnego,

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,

- 1 łyżeczka cynamonu,

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

 

Przygotowanie:

 

Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Ja użyłam zapasu mrożonego puree z dyni. Jak nie macie takiego zapasu dynię trzeba najpierw upiec w piekarniku tak jak opisywałam to tutaj. Możecie uprażyć pokrojone na kawałki jabłka i to też będzie świetny zamiennik.

Żółtka oddzielamy od białek do osobnej miski. Maki przesiewamy i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia.  

W misce ucieramy żółtka z miodem lub cukrem tak by powstała jasna masa. Następnie dodajemy przygotowane mąki, kokos oraz sezam lub mak. Całość mieszamy łyżką. Do masy wlewamy mleko oraz olej, dodajemy też wystudzone puree z dyni. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy także aromat waniliowy, cynamon i bakalie i ponownie mieszamy.
 
Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do naszej masy. Całość jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni ( góra- dół).

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Ciasto fit


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz