Ciasto piegusek bez glutenu i bez laktozy
To ciasto to zdrowa bomba smakowa. Powstało na bazie bezglutenowej mąki, mleka roślinnego i pysznych, zdrowych dodatków. Jest tutaj mus z dyni, dzięki któremu ciasto jest puszyste i miękkie, czarny sezam,który daje efekt piegów- można zamienić z makiem ale jak wiecie mak nie jest zbytnio wskazany małym dzieciom i kobietom w ciąży. Ciasto najeżone jest bakaliami, które oprócz walorów smakowych dosładzają całość. Do tego kokos, wanilia i mamy pyszne , zdrowe ciasto, które bez skrupułów możecie podać swoim dzieciom i nie liczyć im zjedzonych kawałków:)
Całość dosłodziłam miodem a na koniec delikatnie poprószyłam cukrem pudrem:) Na raz poszło pół blaszki...dzieciaki miały "ten" błysk w oku gdy mogły pałaszować zdrowe ciasto piegusek do woli.
Oczywiście możecie użyć innej mąki i mleka krowiego - ja jak wiecie szukam zastępników ze względu na nasze alergie i predyspozycje żywieniowe. Nie bójcie się eksperymentować i zamieniać jedne składniki drugimi:)
Przepis na ciasto piegusek
Z podanych składników wyjdzie ciasto na dużą blaszkę.
Składniki:
- 5 jajek,
- 5 łyżek miodu lub 100 gram cukru trzcinowego,
- 250 gram mąki kukurydzianej,
- 125 gram mąki ziemniaczanej,
- 500 gram musu dyniowego lub jabłkowego,
- 100 gram czarnego sezamu lub maku,
- 50 gram wiórek kokosowych,
- 200 gram bakalii (wedle uznania),
- 120ml oleju,
- 120 ml mleka roślinnego,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Ja użyłam zapasu mrożonego puree z dyni. Jak nie macie takiego zapasu dynię trzeba najpierw upiec w piekarniku tak jak opisywałam to tutaj. Możecie uprażyć pokrojone na kawałki jabłka i to też będzie świetny zamiennik.
Żółtka oddzielamy od białek do osobnej miski. Maki przesiewamy i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia.
W misce ucieramy żółtka z miodem lub cukrem tak by powstała jasna masa. Następnie dodajemy przygotowane mąki, kokos oraz sezam lub mak. Całość mieszamy łyżką. Do masy wlewamy mleko oraz olej, dodajemy też wystudzone puree z dyni. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy także aromat waniliowy, cynamon i bakalie i ponownie mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do naszej masy. Całość jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni ( góra- dół).
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz