Eklerki
Dzisiaj głównym bohaterem będzie ciasto parzone, z którego można wyczarować takie smakołyki jak karpatka, ptysie czy eklery, które postanowiłam zrobić dla moich chłopaków z okazji Dnia Mężczyzny.
Eklerki to pyszny deser, który dodatkowo efektownie prezentuje się na talerzu. Moje eklerki nadziałam kremem patissiere na bazie mleka kokosowego oraz użyłam odrobiny masy kajmakowej dla podbicia smaku.
Wyszło pysznie...córeczka zajadała się eklerkami bez nadzienia i też nie zgłaszała sprzeciwu. Eklerki bez nadzienia przechowuję w zamkniętym szklanym pojemniku kilka dni. Możecie je także zamrozić i wykorzystać w późniejszym terminie- wtedy wystarczy im tylko 3 minuty w piekarniku w 180 stopniach by były gotowe do jedzenia. U nas nie ma na to szans - jak już domownicy zobaczą co upiekłam to zajadają do ostatniego okruszka:)
Przepis na eklerki
Moje eklerki powstały na bazie mąki orkiszowej 550. Robiłam małe eklerki więc otrzymałam ich więcej około 40 sztuk. Możecie zrobić większe to nie trzeba będzie robić tak dużo dokładek jak u mnie:) Co do kremu to możecie zrobić go na mleku krowim, które wówczas będzie jedynym płynem w przepisie.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka wody ( 250 ml),
- 160 gram mąki,
- 125 gram masła,
- 4 jajka,
Krem:
- 150 ml mleczka kokosowego,
- 100 ml wody,
- 2 żółtka,
- 25 gram skrobi ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego,
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
- 50 gram masła,
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i całość zagotowujemy. Do gotującej się wody z roztopionym masłem dodajemy mąkę- cały czas mieszamy trzepaczką by nie powstały grudki. Ciasto powinno ładnie odchodzić od garnka i tworzyć zwartą kulę. Garnek z ciastem zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia.
Przestudzone ciasto przekładam do misy robota i miksuję na średnich obrotach stopniowo dodając po jednym jajku. Gdy jajka połączą się z ciastem przekładam całość do rękawa cukierniczego i wyciskam eklery na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pomiędzy eklerkami zostawiamy odstęp by mogły swobodnie urosnąć. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni do zrumienienia. Upieczone eklerki przekładamy na kratkę i czekamy aż wystygną.
Krem patissiere
Mleko wraz z wodą i aromatem zagotowujemy. W tym czasie miksujemy żółtka wraz z cukrem na jasną masę a w kolejnym kroku oddajemy mąkę. Do tak powstałej masy dolewamy połowę gorących płynów a następnie całość mieszamy razem w garnku i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu. Masa zacznie puszczać bąbelki - to znaczy, że jest gotowa. Zdejmujemy ją z ognia i dodajemy miękkie masło. Całość mieszamy rózga. Gotową masę przechowujemy w lodówce do całkowitego wystudzenia, będzie wtedy gęściejsza.
Gdy eklery wystygną przecinamy je wzdłuż i nadziewamy masą za pomocą rękawa cukierniczego i odpowiedniej tylki, która nada jej ciekawy wzorek. Ja zrobiłam jeszcze dodatkową warstwę z masy kajmakowej.
Eklery można podać posypane cukrem pudrem lub polane polewą czekoladową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz