Ciasto porzeczkowe
To ciasto jest mocno owocowe i maślane. Jak macie nadmiar owoców czy to świeżych czy mrożonych to ten przepis jest dla Was.
Ciasto porzeczkowe często robię w sezonie ze świeżych owoców ale ostatnio znalazłam w zamrażalniku niezłe pokłady porzeczki więc od razu wiedziałam jaki deser przygotuję dla rodzinki:)
Ciasto porzeczkowe jest szybkie w przygotowaniu- ciasto jest w formie kruszonki, do tego ubita piana, owoce i gotowe. Mi w pieczeniu pomagała niespełna dwuletnia córeczka -więc jak ja dałam rady to Wam też na pewno się uda:)
Przepis na ciasto porzeczkowe
Przepis jest na standardową blaszkę. U nas na raz poszło połowę ciasta- nigdy nie kończy się na jednym kawałku! Moje ciasto nie jest bardzo słodkie- możecie podwoić ilość cukru. Ja dosładzam na sam koniec posypując ciasto cukrem pudrem.
Składniki:
- 3 szklanki mąki- u mnie orkiszowa,
- 200 gram masła,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru trzcinowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie budyniu w proszku,
- ok. 800 gram czerwonej porzeczki,
- 3 łyżki płatków migdałowych,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz