Lemon curd
Jak lubicie słodko-kwaśne połączenia to mam coś specjalnie dla Was. Lemon curd to cytrynowo maślany krem, który stanowi idealne uzupełnienie kruchych ciasteczek. Świetnie się sprawdzi jako masa do bezy przełamując jej słodycz i dając ciekawe doznania smakowe.
Przyznam się Wam, że mogłabym zajadać się tym kremem bez żadnych innych dodatków. Delikatny i kremowy bez zbędnej słodyczy - nei za słodki i nie za kwaśny. Ja oczywiście daję minimum cukru ile się da ale można nieco podkręcić słodkość zgodnie z gustami.
My już tak mamy wytrenowane kubki smakowe, że to co słodkie dla nas niekoniecznie takie jest dla innych także dozujcie cukier zgodnie z własnymi preferencjami.
Przepis na lemon curd
Ten pyszny słodko- kwaśny krem cytrynowy to połączenie zaledwie kilku składników. Samo przygotowanie nie powinno przysporzyć Wam najmniejszego problemu a myślę, że chętnie będziecie wracać do tego przepisu.
Składniki:
- 2 średnie jajka,
- 2 cytryny,
- 70 gram cukru- spokojnie możecie zwiększyć do 100 gram
- 70 gram masła w temperaturze pokojowej,
Przygotowanie:
Cytryny przelewam wrzątkiem a następnie osuszam ręcznikiem papierowym. Skórkę ścieram na tarce o małych oczkach a z reszty owocu wyciskam sok.
Krem powstaje w kąpieli wodnej w tym celu zagotowujemy wodę na dnie w garnku i nakładamy na niego metalową miskę tak by gotująca się woda jej nie dotykała. Do miski przekładamy startą skórkę oraz wyciśnięty sok. Następnie dodajemy cukier i wyparzone jajka. Całość mieszamy trzepaczką. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki.
Całość cały czas podgrzewamy na średnik ogniu i mieszamy trzepaczką tak by powstała masa o konsystencji budyniu. Będzie to trwało około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia a powstały krem przecieramy przez sitko by uzyskać gładką konsystencję kremu.
Gotowy krem przekładam do słoiczka i zimny przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz