Dżem z cukinii
Ostatnio cukinia opanowała moją kuchnię- co bardzo mnie cieszy bo jestem ogromną fanką tego warzywa. Cukinię uwielbiam za smak, wartości odżywcze i wszechstronność w zastosowaniu. Z cukinii robię zarówno pasztet, leczo, placuszki ale też omlety i ciasta.
W tym roku cukinia znalazła u mnie kolejne zastosowanie- zrobiłam z niej dżemy! Tak - słodkie i pyszne dżemy z warzywa! Jak widać w kuchni wszystko jest możliwe. Zachęcam Was do przygotowania dżemów z cukinii - nie dość,że otrzymacie naprawdę pyszne przetwory to przemycicie dzieciom warzywa i cenne witaminy. Dla mnie to układ idealny. Zapraszam Was po przepis na dżem z cukinii z nutą mango.
Przepis na dżem z cukinii o smaku mango
Będzie prosto, szybko i na temat. Raz dwa i otrzymacie pyszne i zdrowe przetwory. Co do ilości cukru - zostawiam to wedle Waszego uznania. Mi wystarczyło kilka łyżek, inni potrzebują całą szklankę. Próbujcie w trakcie przygotowania i doprawiajcie do smaku.
Składniki:
- 3,5 kg cukinii (bez skóry i pestek)
- cukier,
- 5 galaretek o smaku mango,
Przygotowanie:
Cukinię myję, obieram ze skórki, wydrążam miękki środek wraz z pestkami. Kroję w kostkę i przekładam do garnka z grubym dnem. Gotuję na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Gdy cukinia zmięknie dodaję cukier - max szklankę - my mamy inne preferencje co do ilości cukru więc wystarczy nam 3-4 łyżki cukru trzcinowego. Po dodaniu cukru mieszam całość a następnie blenduję. Gdy mus cukiniowy lekko sobie "pyrka" dodaję galaretki o smaku mango- całość dokładnie mieszam. Gorący dżem przekładam do słoiczków a następnie pasteryzuję w piekarniku. Wystarczy 15- 20 minut w temperaturze 120 stopni. Po wskazanym czasie wyciągam gorące słoiki z piekarnika i układam je na drewnianej deseczce wyłożonej ścierką. Pozostawiam do wystygnięcia.
Konsystencja dżemu będzie zbita. Taki dżem świetnie się rozsmarowuje na naleśnikach czy gofrach. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz