Domowy kisiel bananowy
Jak są w domu dzieci ...są też deserki. A jak nie chcecie tak jak ja dawać dzieciom sklepowych gotowców to trzeba trochę pogłówkować i zaproponować zdrową oraz smaczną alternatywę.
Mam kilka asów w rękawie i gdy dzieci poproszą o deser robię dla nich domowe batony, owocowe musy czy galaretki albo to co lubi większość dzieci - czyli kisiel. Ale mój kisiel jest bez dodatku cukru a mimo to czuć w nim słodycz, jest równie gęsty co ten z torebki a smakuje o niebo lepiej. Przekonajcie się sami...dzieci to najlepsze jury- jak nie posmakuje to nie zje. Mój domowy kisiel znika do ostatniej kropli- to chyba o czymś świadczy:)
Przepis na domowy kisiel
Dzisiaj padło na banany ale spokojnie możecie podmienić owoce i zrobić domowy kisiel o ulubionym przez Was smaku.
Składniki:
- 400 gram bananów,
- 400 ml wody,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki miodu,
Przygotowanie:
Banany myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Wodę zagotowujemy z bananami - gotujemy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody. Całość mieszamy rózgą i doprowadzamy do wrzenia. Gdy kisiel zacznie gęstnieć i puszczać "bąbelki" będzie gotowy. Zdejmujemy garnek z ognia, gdy kisiel nieco przestygnie dodajemy miód i całość ponownie mieszamy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz