Brownie z fasoli
Na słowo "brownie" chyba większości z nas cieknie ślinka. Bo brownie to coś słodkiego, coś pysznego i mocno czekoladowego. Kto by się mu oparł?!
Może części z Was brownie kojarzyć się z kalorycznym deserem ale dzisiaj obalamy mity. Chcę pokazać Wam, że deser może być smaczny i zdrowy. Moje brownie powstanie na bazie fasoli, która nada kremową strukturę i lekkość.
Gotowi na kawałek pożywnego ciacha z warzywnym środkiem? Na bazie mleka roślinnego i oleju kokosowego. Ja jestem na tak i bez obaw podam takie ciasto najmłodszym. Zaczynamy!
Przepis na brownie z fasoli
Z podanych proporcji otrzymacie ciasto do upieczenia w małej formie lub keksówce.
Składniki:
- 1 puszka fasoli ok. 240 gram,
- 1 banan,
- 2 jajka,
- 50 gram cukru trzcinowego (lub kilka namoczonych daktyli),
- 50 ml oleju kokosowego,
- 50 ml mleka roślinnego,
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania składników: fasolę odcedzamy z zalewy, banana myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Olej kokosowy podgrzewamy by stał się płynny.
Fasolę, banana i olej blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy jajka i dalej blendujemy. Teraz pora na cukier i proszek do pieczenia. Całość mieszamy.
Na koniec dodajemy mleko, kakao oraz pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę.
Pieczemy przez 25-30 minut w temp 175 stopni do tzw suchego patyczka.
Studzimy nasze brownie z fasoli przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Uważajcie przy wyciąganiu ciasta z foremki bo jest delikatne. Gdy jakimś cudem zostanie nam choć kawałek brownie to przechowuję go w lodówce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz