Strony

środa, 8 maja 2024

Mus czekoladowy z aquafaby

wegański mus czekoladowy

 

 

 Mus czekoladowy z aquafaby

 

 

To niesamowite, że tak naprawdę produkt uboczny powstały po ugotowaniu ciecierzycy może być głównym składnikiem wielu  potraw. Jak to mówią "potrzeba matką wynalazku " więc ktoś ciekawy świata wpadł na ten genialny pomysł by dać aquafabie, czyli wodzie pozostałej po ugotowaniu ciecierzycy drugie życie. Zastosowanie jej otwiera drogę do wielu potraw zwłaszcza alergikom i weganom. 

Ja z racji alergii synka na białko jaja i mleko krowie szukam takich ciekawostek i od razu je testuje. Nie piekłam jeszcze bezy na aquafabie ale wszystko przede mną. Zrobiłam natomiast inny deser i najlepsze jest to, że nikt nie wpadł na to że coś się zmieniło. Mowa tu o musie czekoladowym- tradycyjnie przygotowuję go na śmietance i żółtkach- robię go bardzo rzadko bo śmietanka też jest na "czarnej" liście a ten mus jest taki pyszny! Na szczęście da się obejść bez śmietanki i jest równie smacznie a dużo zdrowszy!
 
Zwykle sama gotuję ciecierzycę i tak też zyskuje potrzebny mi składnik. Do tego deseru natomiast świetnie sprawdzi się tez woda pozostała po odcedzeniu gotowej już ciecierzycy w słoiku. 

 

Przepis na czekoladowy mus z aquafaby 

 

Z podanych proporcji otrzymacie kilka porcji- ich ilość zależy od wielkości użytych pojemniczków.

 

 Składniki:

 

- 1,5 szklanki aquafaby,

- 150 gram gorzkiej czekolady,

- szczypta soli,

-owoce do dekoracji,

 

 Przygotowanie:

 

Aquafabę ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Najlepiej robić to w szklanym naczyniu.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy stanie się płynna zdejmujemy ją z ognia do wystudzenia. 

Czekoladę wlewamy do pianki z aquafaby bardzo powoli, całość delikatnie mieszamy łyżką.

Gdy składniki się połączą przekładamy czekoladowy mus do przygotowanych pojemniczków, wkładamy do lodówki by stężał. Trwa to minimum godzinę. 

Ja udekorowałam mój mus czekoladowy domowymi bezikami i kawałkami pomarańczy. Smacznego!

 
wegański deser


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz