Mus czekoladowy z aquafaby
To niesamowite, że tak naprawdę produkt uboczny powstały po ugotowaniu ciecierzycy może być głównym składnikiem wielu potraw. Jak to mówią "potrzeba matką wynalazku " więc ktoś ciekawy świata wpadł na ten genialny pomysł by dać aquafabie, czyli wodzie pozostałej po ugotowaniu ciecierzycy drugie życie. Zastosowanie jej otwiera drogę do wielu potraw zwłaszcza alergikom i weganom.
Ja z racji alergii synka na białko jaja i mleko krowie szukam takich ciekawostek i od razu je testuje. Nie piekłam jeszcze bezy na aquafabie ale wszystko przede mną. Zrobiłam natomiast inny deser i najlepsze jest to, że nikt nie wpadł na to że coś się zmieniło. Mowa tu o musie czekoladowym- tradycyjnie przygotowuję go na śmietance i żółtkach- robię go bardzo rzadko bo śmietanka też jest na "czarnej" liście a ten mus jest taki pyszny! Na szczęście da się obejść bez śmietanki i jest równie smacznie a dużo zdrowszy!
Zwykle sama gotuję ciecierzycę i tak też zyskuje potrzebny mi składnik. Do tego deseru natomiast świetnie sprawdzi się tez woda pozostała po odcedzeniu gotowej już ciecierzycy w słoiku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz