Polędwiczki w sosie śmietanowym


polędwiczki




Polędwiczki w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami



Polędwiczka zawsze kojarzyła mi się z delikatnym, wykwintnym mięsem. I tak też jest. Ale jak na gwiazdę patrząc wcale nie jest wymagająca i kapryśna. Nie potrzebuje zbyt wielu przypraw bo sama w sobie jest bardzo dobra. Wystarczy delikatnie ją obsmażyć a następnie dusić do miękkości. Przygotować pyszny sos  na bazie wywaru, w którym się dusi i gotowe. 

Idealnie komponuje się z różnymi kaszami i sałatami. Polędwiczka to propozycja na pyszny i elegancki obiad- Wasi goście na pewno ją docenią! Dzisiaj zapraszam na polędwiczki w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami.



Jak przygotować polędwiczki?



Warto kupić dobrej jakości mięso- przysłuży się to naszemu zdrowiu oraz wpłynie na niepowtarzalne walory smakowe Waszego dania. Najlepiej kupić świeży kawałek mięsa i jeszcze tego samego dnia go przyrządzić.



Składniki:


- 1 polędwiczka wieprzowa ok. 350 gram,
- 2 szklanki gorącej wody,
- suszone pomidory wraz z olejem ( ok. 10 sztuk),
- 200 ml śmietany 30%,
- 1 łyżka mąki,
- sól i pieprz do smaku,



Przygotowanie:


Polędwiczkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Poodcinać białe błonki i pokroić mięso na kawałki o szerokości ok. 1 cm. 

Na dno dużej patelni wlać 2 łyżki oleju z pomidorów. Na rozgrzanym oleju smażyć polędwiczki z obu stron po ok. 2 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. 

Obsmażone polędwiczki zalać dwoma szklankami gorącej wody i dusić pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie ( ok. 25 min). W tym czasie mięso przewrócić na drugą stronę. 

Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz śmietankę. Gotujemy ok. 10 minut . Tak powstały sos można zagęścić rozprowadzając w połowie szklanki sosu łyżkę mąki. Mieszamy by nie było grudek i dodajemy do reszty dania. Chwilę podgotowujemy, doprawiamy do smaku i gotowe! Można posypać pokrojoną pietruszką.

Propozycja podania: polędwiczki w sosie z ziemniakami i ulubionym dodatkiem warzywnym- u nas to co uwielbia synek czyli marchewka z groszkiem i masłem.


marchewka z groszkiem


8 komentarzy:

  1. Polędwiczki to jedno z najłatwiejszych mies. I wymaga bardzo krótkiej obróbki wiec raz dwa o gotowe :D z suszonymi pomidorami super duet!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu!

      Usuń
  2. Polędwiczki najlepsze, a z takimi dodatkami muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię polędwiczki za ich łatwość w obróbce i ciężko je zepsuć. Z suszonymi pomidorami były pewnie przepyszne, a ja zazwyczaj robiłam do tej pory z suszonymi śliwkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze śliwkami też brzmi ciekawie, muszę spróbować bo akurat suszę śliwki na zimę:)

      Usuń
  4. Pyszny obiad :) Do tego byśmy jeszcze surówkę zrobiły :)

    OdpowiedzUsuń